Idziemy dalej a w oddali // Trupininis pyragas su obuoliais ir maskarpone

~ Dienoraštis, 2017.09.23 ~
Šie metai man gausūs –gausūs naujų kraštų, simpatijų, atradimų, pokyčių; apkalbėtų ir dar ne.

„Kodėl Varšuva?“- manęs klausia. Gi atsakymas paprastas kaip obuolių pyragas iš stiklinės-miltų-stiklinės-cukraus: patogūs bilietai – teisingom dienom už šyptelt priverčiančią kainą. Tačiau kai manęs mieste vaikinas su Green Peace švarkeliu kupinu sarkazmo balsu klustelėjo ‘tai kaip tau mūsų NUOSTABUSIS miestas’, aš nuostabiai nuoširdžiai atsakiau – ‘papapatinka’. Patinka atstumai — nejučiom mušiau žingsniavimo rekordus. Patinka parkai – kokį tašką žemėlapy besugalvojau, visad kirsdavau kampus per žaliuosius plotus. Patinka kavinės, atplaukiančios rudeniškai oranžine Azijos puta. Patinka netikėtos erdvės ir ryškūs muziejai. Bet labiausiai – tai, kaip tarp šonkaulių iš kažkokio neaiškaus susimazgiusio gniutulo tas didelis žemėlapis man išsiskleidžia į jaukų miestą, kurian norisi grįžti, kurian dar grįšiu.

 Su iššūkiais gyventi smagiau. Štai rugsėjį kasdien nužingsniuodavau bent po 11 tūkstančių žingsnių – nepaisydama oro, nepaisydama miesto, nepaisydama dienos planų! Galbūt vieną sykį apie juos – išbandytus, esamus ar dar tik nugulusius į mano trello lentą – papasakosiu ir daugiau. Bet šįsyk keliu Linos mestą pirštinę su vienu mėgstamiausių savo greitpyragių — trupininiu su obuoliais ir maskarpone. Turiu omeny… Ar jūs matėt Linos ir Astos šedevrus? Kad turėčiau bent menkiausią galimybę su jomis varžytis, tenka trauktis sunkiąją artileriją!
Šis pyragas  drauge su sūrpyragio kvadratėliais yra vienas iš tų begalę sykių kartotųjų receptų; aukso fondas, kitaip tariant. Apie jį man dar pirmuose universiteto kursuose (ak, jaunyste, mosuoju tau šilkine skarele!) papasakojo mokyklos laikų BFF R., ir nuo tolaik gaminu jį kasmet. Užsimerkiu, užsikemšu ausis, kad negirdėčiau bet juk tiek daug nemėgintų receptų, ar tikrai nori dar sykį kartot tą patį? – ir gaminu.
Galbūt jau pastebėjote – aš mėgstu racionalizuoti. Man būtina sau pagrįsti, kodėl štai noriu vieno jogurto, o ne kito; kodėl gera vilkėti sukneles; kodėl padrybsoti ant žolės, šypsantis saulei ir palmėms, yra ne menkiau malonu nei sukti dešimtis tūkstančių žingsnių. Ir aš galiu jums (sau?) pateikti gerą saują argumentų, kodėl šis pyragas yra toks skanus, ir dar antra tiek – kodėl jį reiktų išbandyti. Galiu, bet reikia išmokti eit ten, kur liepia širdis – ir pyragai, kurie tiesiog nusipelno būti vartojami užsimerkus, be analizių – yra pats tas pirmas laiptelis, ant kurio pasiryžtu užsikeberiot.

Muzikiniai kontekstai.


Spausdinti
Trupininis pyragas su maskarpone ir obuoliais
Receptą radau pas Aušrą, tik šiek tiek pažaidžiau su proporcijomis.
Trupininis pyragas su maskarpone ir obuoliais
Course desertai
Prep Time 20 min
Cook Time 40 min
Servings
cm pyragas
Ingredients
Course desertai
Prep Time 20 min
Cook Time 40 min
Servings
cm pyragas
Ingredients
Trupininis pyragas su maskarpone ir obuoliais
Instructions
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
  2. Pirštais trinkite sviestą su abiejų rūšių miltais, cukrumi, vaniliniu cukrumi ir riešutais, kol masė taps panaši į trupinius.
  3. 20 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Suberkite 2/3 trupinių, šiek tiek paslėkite. Kepkite 10 minučių.
  4. Kol pagrindas kepa, paruoškite įdarą. Vidutiniame dubenyje maskarponę sumaišykite su varške, kiaušiniais, cukrumi bei vaniliniu cukrumi. Man tai patogiausia daryti maisto smulkintuvu - taip įdaras tampa itin kreminės konsistencijos.
  5. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais gabalėliais. Sumaišykite su cukrumi ir cinamonu.
  6. Ant iškepusio pagrindo sukrėskite varškės masę, ant viršaus suberkite obuolius. Apibarstykite likusiais trupiniais, kiek paspauskite ir kepkite 30-40 minučių, kol viršus paskrus.
  7. Leiskite pyragui atvėsti kepimo formoje. Tiekite šaltą arba kambario temperatūros - vieną, su ledais ar plakta grietinėle.
Share this Recipe

Related Posts

Sluoksniuotas obuolių pyragas

Nauja kategorija mūsų tinklaraštyje – mėnesio iššūkis. Pagalvojome su Asta ir Jule, kad kartais užsisukam savo rutinose ir reikia paskatinimo naujiems dalykams ir įkvėpimams. Apie tai mėnesio iššūkiai – ieškosim įkvėpimo paprastuose dalykuose, bandysim pažvelgti į juos naujai. Tarkim šį mėnesį kepam obuolių pyragus. Tikriausiai […]

(Ne) švediškas obuolių pyragas

Lina metė viešai Facebook’e iššūkį Julei, man ir sau pačiai kepti obuolių pyragus, nes gi ruduo. Aš tai nieko prieš, bet pyragas buvo iškeptas ir suvalgytas kiek anksčiau, nei mane pasiekė iššūkio užduotis. Tikiuosi, kad bus užskaitytas. Nors iššūkiui būčiau rinkusis gal ką mandresnio, bet […]



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *