Truputis saulės šaltame vandeny // Šokoladinis apelsininis pyragas

Man rudenį kartais būna truputį sunku. Nes po smagios vasaros tenka grįžti į grežtesnius rėmus, laikytis ritmo ir dienos pasidaro labai panašios viena į kitą. Lietingi apsiblausę rytai nepadeda atsikelti, o vis vėliau tekant saulei vaikai meta kasmetinį kozirį: nesikelsiu, nes dar naktis. Tai ką daryti? Aš laukiu savaitgalio ir susitikimų su draugais. Gaminu daugiau desertų, nes kažkaip labiau norisi „saldumynėlio“ ( mano vaikai yra priesagų naudojimo meistrai). Tai praeitą penktadienį ir prisikviečiau žmonių, kad tik turėčiau priežastį pagaminti ką nors skanaus. Valgėm marinuotas krevetes, keptą vištą su įvairiausiais padažais, keptas šaknines daržoves ir daržovinius humusus. Sudėtingesnė dalis buvo desertas, nes vienas svečias negali valgyti nieko su glitimu ir pieno produktais. Jis sakė, kad nesijaudinčiau ir gaminčiau ką noriu, o jis prisitaikys ir valgys ką galės. Na bet kai pasikvieti žmones, norisi juos nudžiuginti. Ir tada prisiminiau seną gerą Nigella Lawson šokoladinio pyrago receptą. Be glitimo, be pieno produktų, tad puikiai tinkantį šiam atvejui. Jau vien nusipirkus ryškiai oranžinius apelsinus pasidarė linksmiau. Tarsi būčiau parsinešusi gabalėlį saulės namo.

Šiam receptui visuomet perku ekologiškus apelsinus, nes naudojamas visas apelsinas su odele. Kuo plonesnė apelsino odelė, tuo mažiau pyrage jausis kartumas. Nors man tas kartumas patinka, tad specialiai tos plonos odelės neieškau. Tuo labiau, kad mūsų parduotuvėse dažniausiai būna tik vienos rūšies eko apelsinai:)

Pyragas labai šokoladinis ir sodrus, tad nedidelio pyrago pakanka dideliam valgytojų kiekiui. Ir ruduo iškart pasidaro mielesnis!


Spausdinti
Šokoladinis apelsininis pyragas
Nigella Lawson receptas
Šokoladinis apelsininis pyragas
Servings
porcijų
Ingredients
Servings
porcijų
Ingredients
Šokoladinis apelsininis pyragas
Instructions
  1. Apelsinus nuplaukite ir nedideliame puode užpilkite šaltu vandeniu (nepjaustykite ir nelupkite). Užvirkite ir virkite ant mažos kaitros apie 2 valandas, kol apelsinai suminkštės.
  2. Vandenį nupilkite ir atvėsinkite apelsinus. Perpjaukite per pusę ir išrinkite sėklytes.
  3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, paruoškite 18cm dydžio kepimo formą: dugną išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite visą formą riebalais.
  4. Virtuviniame kombaine pasmulkinkite apelsinus su visomis odelėmis. Sudėkite visus likusius ingredientus - kiaušinius, migdolų miltus, cukrų, kakavą, kepimo miltelius,sodą - ir įjunkite kombainą dar minutei. Naudokite peiliukus ir didžiausią kombaino greitį. Nebūtina viską labai susmulkinti, gali likti apelsino gabaliukų. Svarbu, kad viskas būtų gerai susimaišę.
  5. Supilkite į kepimo formą ir kepkite apie valandą. Įsitikinkite, kad pyragas iškepęs (tikrinkite mediniu pagaliuku ar peiliu), atvėsinkite ir išimkite iš kepimo formos.
  6. Valgykite vieną su arbata, su ledais, su šviežiais apelsinais. Puoškite apelsino žievelėmis, skiltelėmis, cukraus pudra ar kakava.
Recipe Notes

PYRAGO DYDIS/AUKŠTIS: man patinka aukšti pyragai ir tortai, bet iš nurodyto produktų kiekio galite išsikepti žemesnį pyragą 20 ar 22 cm skersmens formoje. 24 cm skersmens pyragas būtų jau labai plonas.

RIEŠUTAI: galite kepti pyragą ir su kitokių riešutų miltais, pavyzdžiui, lazdyno.

APELSINAI: galite keisti juos rūgštesne uogiene ar džemu. Vietoj virto apelsino naudokite 300g uogienės ir mažinkite cukraus kiekį. Labai skanu su raudonųjų serbentų drebučiais!

Share this Recipe

Related Posts

Jūra vandenynas // Crème caramel

Anądien laukėme namie svarbių svečių, kurie labai mėgsta mano crème brûlée. Bet va, bėda, nusibaigė mano degiklis, o po griliumi prideginti kremai per daug sušyla mano skoniui. Teko galvoti alternatyvas. Pirma mintis buvo panna cotta. Sugalvojau, kad reikia mažiau riebios nei klasikinė, tad pasibandžiau versijas su […]

There were no women in my favorite bands // Kynvos ir daržovių maltinis

„Na, kaip savaitgalis?“- klausia kolegos po dar vienų mokymų bakery. Priklausomai nuo to, tarp kurių susitikimų lakstau, atsakau – smagiai. Arba skaniai. Sakau, kepėm bandeles, ir kada nors prisiruošiu namuose sluoksniuotai tešlai, žinai, visą dieną užima. Sakau ir atsiverčiu outlooką. O iš tiesų širdy kirba, kad — kad tas […]



1 thought on “Truputis saulės šaltame vandeny // Šokoladinis apelsininis pyragas”

  • Visi mano įrašai užvadinti knygų pavadinimais. Šįkart tai mano mėgstamos prancūzų rašytojos Francois Sagan romanas “Truputis saulės šaltam vandeny”. Sagan yra žodžių ir emocijos meistrė. Romanas liūdnas, bet šmaikštus, lyriškas ir labai gražus. Aprašoma situacija – nuobodžiaujantis žurnalistas susideda su ištekėjusia moterimi – niekuo neypatinga, ypatingas pasakojimas. Nė vieno nereikalingo žodžio, skaitosi taip lengvai, kad negali paleisti knygos iš rankų, nors nesunku nuspėti, kas bus toliau. Skaitant ne tik iki smulkiausių detalių matau visus vaizdus, bet fiziškai jaučiu herojų emocijas – taip įtaigiai rašo F.Sagan. Skaičiau ją ne vieną kartą, tiesa, prancūziškai. Reiktų kada patikrinti ir lietuvišką vertimą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *