Tinginio triufeliai

 

Ar įmanoma tinginį paversti darbštuoliu? Virtuvėje, tikrai taip, nes kai iš eilinio tinginio masės imsite sukti triufelius, tinginiais Jūsų niekas nebegalės pavadinti! O jei susuksite dviejų rūšių tinginio triufelių, neabejotinai pelnysite darbštuolio titulą.

Šokoladinio ir baltojo tinginio triufelius sugalvojau 2014 metais kiek pačiai man netikėtame projekte, kai po kelerių Švedijoje ir Australijoje praleistų metų vėl apsigyvenus Vilniuje leidėjas Raimondas Paknys pasiūlė prisijungti prie lietuviškų patiekalų knygos, skirtos turistams, projekto. Buvo malonu sugrįžti prie tradicinių lietuviškų patiekalų ir įpinti į tradiciją kažką naujo ir savito. Kartu su fotografu Gediminu Trečioku (Gembis) ir R.Paknio leidykla parengėme knygą apie lietuviškus patiekalus anglų kalba Savour Lithuania ir vokiečių kalba Litauen genießen.

 

Ruošdama receptą mąsčiau, kaip jį padaryti savu, kokius dar priedus galėčiau panaudoti. Pirmiausia apsisprendžiau dėl aguonų, nes jų gausu lietuviškuose kepiniuose. Ir nors atrodo, štai jau yra kiek kitoks tinginys, tačiau norėjosi dar kažkokio pakeitimo. Palaipsniui š didelio forminio tinginio išsirutuliojo triufeliai, įprastas šokoladinis variantas virto baltuoju tinginiu. Tačiau aguonų ir kakavos/šokolado derinys man nebuvo priimtinas. Kapoti lazdynų riešutai dėrėjo puikiai, bet per daug įprasta. Ir tada akys užkliuvo už linų sėmenų. Valio! Linai – juk taip lietuviška!

Knyga buvo išleista 2015 metais, o nuo to laiko man kilo dar keletas idėjų, kuo pagardinti tinginio triufelius. Kol kas pasiliksiu jas sau, o dabar du receptai viename: šokoladiniai tinginio triufeliai su linų sėmenimis ir baltojo tinginio triufeliai su aguonomis.

 

Spausdinti
Tinginio triufeliai
Tinginio triufeliai
Servings
triufelių
Ingredients
Apvoliojimui:
  • miltelinis cukrus arba kakava, cinamonas, smulkinti riešutai ar arbatiniai sausainiai
Servings
triufelių
Ingredients
Apvoliojimui:
  • miltelinis cukrus arba kakava, cinamonas, smulkinti riešutai ar arbatiniai sausainiai
Tinginio triufeliai
Instructions
  1. Puode išlydyti sviestą ir supilkite sutirštintą pieną. Nuolatos maišant kaitinkite ant mažos kaitros, kol masė ims tirštėti. Nuimkite nuo kaitros.
  2. Masę padalinkite per pusę.
  3. Į vieną masės dalį įmaišykite smulkintą šokoladą ir kakavos miltelius. Maišykite, kol šokoladas ištirps ir tolygiai pasiskirstys po masę.
  4. Sausainius smulkiai sutrupinkite arba maisto kombaine kelis sykius pulsuojančiai pasukite (ang. ''pulse'') iki stambių trupinių.
  5. Į šokoladinę masės dalį įmaišykite pusę trupinių ir linų sėmenis.
  6. Likusius sausainius ir aguonas įmaišykite į antrą masės dalį.
  7. Masę atvėsinkite iki kambario temperatūros ir dar 30 minučių vėsinkite šaldytuve.
  8. Iš atvėsusios masės sukite dydžio rutuliukus (šiek tiek mažesnius nei graikiniai riešutai). Juos apvoliokite milteliniame cukruje. Konditeriniu šepetėliu nuvalykite cukraus perteklių.
  9. Laikykite šaldytuve ir suvartokite per 7 dienas.
Share this Recipe

 

 



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *