Dryžuotas spanguolių tortas
Pagal Y.Ottolenghi ir H.Goh knygą SWEET
    Servings
    12porcijų
    Servings
    12porcijų
    Ingredients
    Biskvitui
    Spanguolių tyrei
    Sviestiniam spanguolių kremui
    Instructions
    Biskvitas
    1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Negilią skardą (maždaug 30 x 38 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi.
    2. Kiaušinio trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius su 140g cukraus ir šaukštu citrinos sulčių plakite mikseriu kol masė pabals ir sutirštės, 3-5 minutes. Per du kartus atsargiai mentele įmaišykite persijotus miltus. Užberkite tartkuotą citrinos žievelę.
    3. Baltymus švariame dubenyje mikseriu plakite kol pradės formuotis minkšti bokšteliai. Palaipsniui, toliau plakdami, suberkite 1 1/2 valgomojo šaukšto cukraus. Plakite, kol pradės formuotis standūs bokšteliai.
    4. Trečdalį plaktų baltymų įmaišykite į kiaušinių trynių plakinį. Gerai išmaišykite mentele, tik neplakite. Įmaišykite antrą trečdalį, išmaišykite ir galiausiai įmaišykite paskutinę dalį.
    5. Tešlą tolygiu sluoksniu paskleiskite pasiruoštoje skardoje, išlyginkite paviršių ir kepkite apie 15 minučių, kol paviršius gražiai apskrus ir biskvitas bus visiškai iškepęs (patikrinkite besdami į vidurį dantų krapštuką – ištrauktas jis turi būti švarus).
    6. Ištraukite iš orkaitės ir palikite biskvitą skardoje 5 minutes. Tuomet lengvai pabarstykite cukraus pudra ir užklokite švariu virtuviniu rankšluosčiu (rankšluostis tu būti ne mažesnis nei skarda). Ant viršaus uždėkite groteles ir apverskite skardą – pyragas gražiai iškris. Iškart atsargiai nulupkite kepimo popierių. Pradėdami nuo trumposios kraštinės, nespausdami, laisvai susukite biskvitą su rankšluosčiu į ritinį, taip jūs paruošite biskvitą vyniojimui. Po 20 minučių išvyniokite biskvitą, apipjaukite kraštelius, ir perpjaukite biskvitą į tris maždaug 10 cm storio juostas. Uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu.
    Spanguolių tyrė
    1. Suberkite uogas ir cukrų į puodą ir kaitinkite, kol cukrus ištirps o uogos suminkštės. Sutrinkite blenderiu ar virtuviniu kombainu ir pertrinkite per smulkų sietelį. Tyrės pasigaminsite daugiau nei jums reikės tortui, tad sudėkite likučius į sandarų indelį ir valgykite su jogurtu, ant skrebučio ar su sūriu.
    Sviestinis spanguolių kremas
    1. Suberkite 160 g cukraus į puodą, užpilkite 100 g vandens ir sudėkite vanilės sėklytes (be ankšties). Ant vidutinės kaitros kaitinkite nemaišydami, kol sirupas užvirs. Virkite apie 5 minutes, kol jis šiek tiek sutirštės.
    2. Kol sirupas verda, trynius plakite mikseriu kol masė pabals ir sutirštės. Toliau plakdami vidutiniu greičiu, plona srovele pilkite karštą sirupą. Kai visas sirupas supiltas, padidinkite greitį iki didžiausio ir plakite apie 10 minučių, kol masė atvės. Po gabalėlį dėkite minkštą sviestą, kaskart išplakdami kremą iki vientisos masės. Kuomet visas sviestas sudėtas, per kelis kartus įplakite 100 g spanguolių tyrės.
    Torto surinkimas
    1. Ant kiekvienos biskvito juostos užtepkite nestorą kremo sluoksnį (3-5 mm storio). Susukite juostą į ritinėlį. Prie juostos pabaigos dėkite kitą juostą ir taip susukite visas tris dalis.
    2. Kartais, kuomet norisi daugiau uogų rūgštumo, biskvitą pirmiausia patepu plonu sluoksniu uogų tyrės, o po to tepu kremą.
    3. Aptepkite torto šonus ir viršų likusiu kremu, išlyginkite. Ant viršaus užpilkite vaisių tyrės ir puoškite savo nuožiūra. Aš dažniausiai palieku tiesiog taip:)
    4. Palaikykite šaldytuve kelias valandas. Man skanu, kuomet sviestini kremas kietas, tiesiai iš šaldytuvo. Jei mėgstate minkštesnę kremo konsistenciją, prieš patiekdami tortą palaikykite jį kambario temperatūroje.
    Recipe Notes

    Tortas  gaunasi nedidelio skersmens, apie 15 cm, bet aukštas. Tokie tortai man gražiausi. Didesnei šventei esu gaminusi tortą iš dvigubos normos – gavosi labiau tradicinės formos variantas. Galite pjaustyti siauresnes juostas (keturias 7,5 cm arba penkias 6 cm) ir susukti žemesnę versiją.