SWEET // Dryžuotas spanguolių tortas

Kartais būna dienų, kuomet labai reikia torto. Gal norisi kažko saldaus, gal reikia kam nors įsiteikti, gal norite ką nors pradžiuginti. Dažniausiai visiems tortams reikia susistovėti, tad juos gaminti turite pradėt mažų mažiausiai iš vakaro, o kartais prieš tris dienas. O juk potraukio saldumui arba gerumo priepuolių nesuplanuosi:) Tiems atvejams turiu šį tortą, kurį galima valgyti beveik iškart pagaminus (man skaniau, kai sviestinis kremas gerai atvėsta, bet jį vėsinti pakanka poros valandų). Pats tortas tikrai greit ir nesudėtingai pagaminamas – gal aprašymai skamba baugiai, bet kai pradedi gaminti, tai viskas savaime susidėlioja. Originaliame torto recepte naudojama juodųjų serbentų tyrė, bet man šis tortas skaniausias su spanguolėmis. Spanguolių kartumas ir rūgštumas taip tinka prie saldaus sviestinio kremo! Bet galite naudoti bet kokias rūgštesnes uogas – serbentus, vyšnias, miško uogas, avietes.

Toks paprastas reikalas – tik biskvitas, uogos ir kremas. Bet kiek džiaugsmo prapjovus rasti neįprastas vertikalias juosteles! Kartais tik tiek trūksta iki pilnos saldžios laimės:)

Spausdinti
Dryžuotas spanguolių tortas
Pagal Y.Ottolenghi ir H.Goh knygą SWEET
Dryžuotas spanguolių tortas
Servings
porcijų
Ingredients
Biskvitui
Spanguolių tyrei
Sviestiniam spanguolių kremui
Servings
porcijų
Ingredients
Biskvitui
Spanguolių tyrei
Sviestiniam spanguolių kremui
Dryžuotas spanguolių tortas
Instructions
Biskvitas
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Negilią skardą (maždaug 30 x 38 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi.
  2. Kiaušinio trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius su 140g cukraus ir šaukštu citrinos sulčių plakite mikseriu kol masė pabals ir sutirštės, 3-5 minutes. Per du kartus atsargiai mentele įmaišykite persijotus miltus. Užberkite tartkuotą citrinos žievelę.
  3. Baltymus švariame dubenyje mikseriu plakite kol pradės formuotis minkšti bokšteliai. Palaipsniui, toliau plakdami, suberkite 1 1/2 valgomojo šaukšto cukraus. Plakite, kol pradės formuotis standūs bokšteliai.
  4. Trečdalį plaktų baltymų įmaišykite į kiaušinių trynių plakinį. Gerai išmaišykite mentele, tik neplakite. Įmaišykite antrą trečdalį, išmaišykite ir galiausiai įmaišykite paskutinę dalį.
  5. Tešlą tolygiu sluoksniu paskleiskite pasiruoštoje skardoje, išlyginkite paviršių ir kepkite apie 15 minučių, kol paviršius gražiai apskrus ir biskvitas bus visiškai iškepęs (patikrinkite besdami į vidurį dantų krapštuką - ištrauktas jis turi būti švarus).
  6. Ištraukite iš orkaitės ir palikite biskvitą skardoje 5 minutes. Tuomet lengvai pabarstykite cukraus pudra ir užklokite švariu virtuviniu rankšluosčiu (rankšluostis tu būti ne mažesnis nei skarda). Ant viršaus uždėkite groteles ir apverskite skardą - pyragas gražiai iškris. Iškart atsargiai nulupkite kepimo popierių. Pradėdami nuo trumposios kraštinės, nespausdami, laisvai susukite biskvitą su rankšluosčiu į ritinį, taip jūs paruošite biskvitą vyniojimui. Po 20 minučių išvyniokite biskvitą, apipjaukite kraštelius, ir perpjaukite biskvitą į tris maždaug 10 cm storio juostas. Uždenkite švariu virtuviniu rankšluosčiu.
Spanguolių tyrė
  1. Suberkite uogas ir cukrų į puodą ir kaitinkite, kol cukrus ištirps o uogos suminkštės. Sutrinkite blenderiu ar virtuviniu kombainu ir pertrinkite per smulkų sietelį. Tyrės pasigaminsite daugiau nei jums reikės tortui, tad sudėkite likučius į sandarų indelį ir valgykite su jogurtu, ant skrebučio ar su sūriu.
Sviestinis spanguolių kremas
  1. Suberkite 160 g cukraus į puodą, užpilkite 100 g vandens ir sudėkite vanilės sėklytes (be ankšties). Ant vidutinės kaitros kaitinkite nemaišydami, kol sirupas užvirs. Virkite apie 5 minutes, kol jis šiek tiek sutirštės.
  2. Kol sirupas verda, trynius plakite mikseriu kol masė pabals ir sutirštės. Toliau plakdami vidutiniu greičiu, plona srovele pilkite karštą sirupą. Kai visas sirupas supiltas, padidinkite greitį iki didžiausio ir plakite apie 10 minučių, kol masė atvės. Po gabalėlį dėkite minkštą sviestą, kaskart išplakdami kremą iki vientisos masės. Kuomet visas sviestas sudėtas, per kelis kartus įplakite 100 g spanguolių tyrės.
Torto surinkimas
  1. Ant kiekvienos biskvito juostos užtepkite nestorą kremo sluoksnį (3-5 mm storio). Susukite juostą į ritinėlį. Prie juostos pabaigos dėkite kitą juostą ir taip susukite visas tris dalis.
  2. Kartais, kuomet norisi daugiau uogų rūgštumo, biskvitą pirmiausia patepu plonu sluoksniu uogų tyrės, o po to tepu kremą.
  3. Aptepkite torto šonus ir viršų likusiu kremu, išlyginkite. Ant viršaus užpilkite vaisių tyrės ir puoškite savo nuožiūra. Aš dažniausiai palieku tiesiog taip:)
  4. Palaikykite šaldytuve kelias valandas. Man skanu, kuomet sviestini kremas kietas, tiesiai iš šaldytuvo. Jei mėgstate minkštesnę kremo konsistenciją, prieš patiekdami tortą palaikykite jį kambario temperatūroje.
Recipe Notes

Tortas  gaunasi nedidelio skersmens, apie 15 cm, bet aukštas. Tokie tortai man gražiausi. Didesnei šventei esu gaminusi tortą iš dvigubos normos - gavosi labiau tradicinės formos variantas. Galite pjaustyti siauresnes juostas (keturias 7,5 cm arba penkias 6 cm) ir susukti žemesnę versiją.

Share this Recipe

Apie knygą iš pavadinimo: Y.Ottolenghi ir H.Goh knyga SWEET nėra grožinė literatūra, tai receptų knyga. Bet kartais ją skaitau prieš miegą kaip bet kurią kitą knygą:) Jau net nesiplėsiu, kaip man patinka Ottolenghi (jei pažiūrėsit mano paskutinių receptų šaltinį…). Kiekvienas receptas turi savo istoriją ir labai gražias nuotraukas (labai nerekomenduoju vartyti šios knygos tuščiu pilvu). Norisi gaminti viską! Ir visi patiekalai pavyksta iš pirmo karto – konkrečiai iš šios knygos jau išmėginau 8 receptus. Tad jei ieškote saldžių įkvėpimų, labai rekomenduoju.


Related Posts

Have you ever been free // Šokoladinio muso ir vyšnių tortas

Nebesuprantu – ar čia mano norai tokie paprasti, ar man tiesiog sekasi, ir su amžiumi visa, kas anksčiau atrodė taip Sudėtinga, Sunku ir Suplanuotina, einasi paprasčiau – lyg per (riešutų) sviestą. Dar puikiai atsimenu kaip prieš kokį dešimtmetį, kai su tėvais ruošėmės važiuoti Norvegijon, paskutinę […]

You push and pull like a magnet do // Tortas Riviera

Juodvi, mano mielosios lapės, pargrįžo – pasakojo apie cukinijų (ne)mylėtojus ir adrenalino varomus ratus. O man, tiek laiko gniaužusiai žodžius, jie dabar puikiai stringa galugerkly — ar net kiek giliau. Kai kasdienėj kasdienybėj žingsnius dėlioju vis tvirčiau (nes I am as amazed as any other […]



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *