Sluoksniuotas obuolių pyragas
Servings Prep Time
8porcijos 30min
Cook Time
70min
Servings Prep Time
8porcijos 30min
Cook Time
70min
Instructions
  1. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi. Kol ruošiate tešlą, palikite ją šaldytuve.
  2. Iki baltumo išplakite kiaušinius su cukrumi. Suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
  3. Ištirpinkite sviestą, supilkite į jį pieną – taip sviestas greičiau atvės. Supilkite mišinį į tešlą ir gerai išmaišykite.
  4. Įjunkite ir įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  5. Obuolius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais ir išimkite sėklides. Supjaustykite plonomis skiltelėmis – aš tai dariau su pjaustykle (mandolina), bet galima pjaustyti virtuviniu kombainu arba tiesiog peiliu. Mano skiltelės buvo 2 mm storio.
  6. Po truputį sudėkite pjaustytus obuolius į tešlą ir atsargiai išmaišykite. Svarbu, kad skiltelės atsiskirtų ir kiekviena pasidengtų tešla, bet nesulūžtų.
  7. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 70 min, kol viršus gražiai apskrus. Patikrinkite pyrago centrą mediniu pagaliuku ar peiliu.
  8. Leiskite pyragui šiek tiek pravėsti ir išimkite iš formos. Jei paliksite atvėsti kepimo formoje, karamelė sustings ir pyragas prikibs prie kraštų.
Recipe Notes

VARIANTAI: kepimo formą pabarsčiau cukrumi, todėl pyragas gražiai karamelizavosi. Todėl patiekiau pyragą apverstą, kad karamelė būtų viršuje. Galima nebarstyti formos cukrumi, tik patepti sviestu. Tuomet pyrago nereikia apversti, viršuje bus jo graži apskrudusi plutelė (tai ypač aktualu, jei didinate kiekius ir kepate visą skardą – o aš taip būtinai darysiu kitą kartą:) Ir dar galvoju, kad šis pyragas būtų labai geras sūdytos karamelės draugas.

Dar galima rūgštesnius obuolius pamaišyti su kriaušėmis. Vien iš kriaušių kepti tokio pyrago nesiūlau – bus labai saldu.

SKILTELIŲ STORIS: kaip jau minėjau, pjausčiau obuolius 2mm storio skiltelėmis. Obuoliai visiškai perkepė. Kitąkart pabandysiu pjaustyti storiau, kad obuolys išsaugotų tvirtesnę ir traškesnę struktūrą, tuomet ir sluoksneliai bus dar ryškesni. Jei pjaustysite obuolius kitokio storio skiltelėmis, būtinai parašykite, kaip sekėsi.

KEPIMO MILTELIAI: jų atrodo baisiai daug, bet jie reikalingi, kad sunki obuolinė tešla pakiltų. Kepimo milteliai būna skirtingo stiprumo, čia jų reikia tiek, kiek paprastai rekomenduojama 500g miltų (tokia informacija būna nurodyta ant pakuotės).