Sluoksniuotas obuolių pyragas

Nauja kategorija mūsų tinklaraštyje – mėnesio iššūkis. Pagalvojome su Asta ir Jule, kad kartais užsisukam savo rutinose ir reikia paskatinimo naujiems dalykams ir įkvėpimams. Apie tai mėnesio iššūkiai – ieškosim įkvėpimo paprastuose dalykuose, bandysim pažvelgti į juos naujai. Tarkim šį mėnesį kepam obuolių pyragus. Tikriausiai kiekvienas turime „savo“ obuolių pyragą, aš tokių turiu net kelis. Bet šįkart ieškojau kokio nors kitokio kepinio su obuoliais. Atsakymą radau frankofoniškuose bloguose – ten prieš keturis metus prabėgo tokių sluoksniuotų obuolių pyragų virusas. Ir išties pyragas įstabus – daugiau obuolių, nei tešlos, lengvai pagaminamas ir labai gražus!Mano pagalbininkas, kurį matote nuotraukose, sakė, kad jam čia pats mėgstamiausias ir skaniausias pyragas pasaulyje. Ir dar pridėjo, kad dabar pats mėgstamiausias:) Nes na atsiranda vis naujų dalykų. Bet tokių epitetų sulaukia toli gražu ne kiekvienas mano kepinys.

Pyragas skanus šiltas – jis tada toks labiau obuolinis, labai gardus ir atšaldytas – primena flaną su obuoliais. Labai svarbu, kad pyragas būtų pakankamai aukštas, kitaip gaunasi toks obuolinis blynas – irgi skanu, bet ne taip. Aš savo pyragą kepiau 18cm skersmens kepimo formoje. Manau, kad ingredientų kiekio pakaktų ir 20cm skersmens pyragui. Jei jūsų kepimo formos didesnės, didinkite kiekius.

Dar vienas svarbus dalykas – naudokite skanius, kietus obuolius. Kadangi obuoliai čia pagrindinis herojus, pyrago skonis labiausiai priklauso nuo jų. Jei sudėsite beskonius obuolius, tai ir pyragas bus toks meh.

Labai rekomenduoju!
Spausdinti
Sluoksniuotas obuolių pyragas
Sluoksniuotas obuolių pyragas
Prep Time 30 min
Cook Time 70 min
Servings
porcijos
Prep Time 30 min
Cook Time 70 min
Servings
porcijos
Sluoksniuotas obuolių pyragas
Instructions
  1. Kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite cukrumi. Kol ruošiate tešlą, palikite ją šaldytuve.
  2. Iki baltumo išplakite kiaušinius su cukrumi. Suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius. Gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių.
  3. Ištirpinkite sviestą, supilkite į jį pieną - taip sviestas greičiau atvės. Supilkite mišinį į tešlą ir gerai išmaišykite.
  4. Įjunkite ir įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  5. Obuolius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite ketvirčiais ir išimkite sėklides. Supjaustykite plonomis skiltelėmis - aš tai dariau su pjaustykle (mandolina), bet galima pjaustyti virtuviniu kombainu arba tiesiog peiliu. Mano skiltelės buvo 2 mm storio.
  6. Po truputį sudėkite pjaustytus obuolius į tešlą ir atsargiai išmaišykite. Svarbu, kad skiltelės atsiskirtų ir kiekviena pasidengtų tešla, bet nesulūžtų.
  7. Supilkite tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepkite apie 70 min, kol viršus gražiai apskrus. Patikrinkite pyrago centrą mediniu pagaliuku ar peiliu.
  8. Leiskite pyragui šiek tiek pravėsti ir išimkite iš formos. Jei paliksite atvėsti kepimo formoje, karamelė sustings ir pyragas prikibs prie kraštų.
Recipe Notes

VARIANTAI: kepimo formą pabarsčiau cukrumi, todėl pyragas gražiai karamelizavosi. Todėl patiekiau pyragą apverstą, kad karamelė būtų viršuje. Galima nebarstyti formos cukrumi, tik patepti sviestu. Tuomet pyrago nereikia apversti, viršuje bus jo graži apskrudusi plutelė (tai ypač aktualu, jei didinate kiekius ir kepate visą skardą - o aš taip būtinai darysiu kitą kartą:) Ir dar galvoju, kad šis pyragas būtų labai geras sūdytos karamelės draugas.

Dar galima rūgštesnius obuolius pamaišyti su kriaušėmis. Vien iš kriaušių kepti tokio pyrago nesiūlau - bus labai saldu.

SKILTELIŲ STORIS: kaip jau minėjau, pjausčiau obuolius 2mm storio skiltelėmis. Obuoliai visiškai perkepė. Kitąkart pabandysiu pjaustyti storiau, kad obuolys išsaugotų tvirtesnę ir traškesnę struktūrą, tuomet ir sluoksneliai bus dar ryškesni. Jei pjaustysite obuolius kitokio storio skiltelėmis, būtinai parašykite, kaip sekėsi.

KEPIMO MILTELIAI: jų atrodo baisiai daug, bet jie reikalingi, kad sunki obuolinė tešla pakiltų. Kepimo milteliai būna skirtingo stiprumo, čia jų reikia tiek, kiek paprastai rekomenduojama 500g miltų (tokia informacija būna nurodyta ant pakuotės).

Share this Recipe

Related Posts

Idziemy dalej a w oddali // Trupininis pyragas su obuoliais ir maskarpone

~ Dienoraštis, 2017.09.23 ~ Šie metai man gausūs –gausūs naujų kraštų, simpatijų, atradimų, pokyčių; apkalbėtų ir dar ne. „Kodėl Varšuva?“- manęs klausia. Gi atsakymas paprastas kaip obuolių pyragas iš stiklinės-miltų-stiklinės-cukraus: patogūs bilietai – teisingom dienom už šyptelt priverčiančią kainą. Tačiau kai manęs mieste vaikinas su […]

Mes Varnų saloje // Varškės keksiukai

Asta mūsuose žinoma, kaip silkių karalienė – vienais metais ji net buvo paruošusi silkių receptų Advento kalendorių – labai dažnai naudoju šiuos receptus arba semiuosi įkvėpimo prieš šventes. Bet dažniausiai atverčiamas iš senųjų jos receptų prasideda taip: „tikriausiai atradau pačius skaniausius pasaulyje keksiukus“. Tai, žinokit, […]



2 thoughts on “Sluoksniuotas obuolių pyragas”

    • Ten tiesiog labai gražiai susidėlioja obuolių skiltelės. Ir jų nereikia kažkaip specialiai dėlioti – jos pačios taip sugula suvertus tešlą į kepimo formą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *