Silkės ir bulvių salotos

Prieš aštuonerius metus buvau apsinuodijusi actu. O taip, įmanoma apsinuodyti actu! Galvą paskaudėjo ir praėjo. Ne, aš neišgėriau stiklinės acto ir nesilaikiau obuolių acto dietos. Paprasčiausiai 25 dienas iš eilės valgiau silkę, skandinaviškai marinuotą acto marinate. Daug silkės, jei tiksliau. Pusryčiams, pietums ir vakarienei. Ir dar kaimynus vaišinau. Užtat savo asmeninį projektą/iššūkį The Pickled Herring Christmas Countdown iš Villa Alps laikų nerealiai faina prisiminti (nors dėl nuotraukų tai šiek tiek dabar gėda…). Po jo aš net save karūnavau silkių karaliene. Silkę ir toliau dažnai valgiau, bet apie ją daug nerašiau. Po to buvo Silkių restoranas. O ne taip seniai Dalios iš Geros virtuvės komentaras-pagyrimas mano silkėms vėl paskatino iš naujo prisiminti apie silkių karalienės karūną. Deduos ir vėl ją ant galvos ir pažadu išdidžiai nešioti.

Nesigirsiu, kad moku puikiai išfiliuoti ir užsisūdyti silkę. Nemoku. Silkių su galvomis neperku (ei, gal tai iššūkis 2018 metams?! Reikės su Dalia pasikonsultuoti). Kai gaminu didesnius kiekius, tai perku Vici lengvai sūdytą silių filė aliejuje, o mažiems kiekiams ne taip seniai atradau Norvelitos sūdytos silkės filė vakume be jokio marinato.

 

 

Švediškos silkės ypatumas – marinatas 1-2-3. O po to jau švedų fantazija beribė, kokius priedus ir skonius skandinti marinate! Pradėkime nuo to stebuklingojo marinato ir jame marinuotų silkių salotų su bulvėmis, kiaušiniais, saldžiaisiais žirneliais, burokėlių daigais

Kitus įdomius skonių derinius pasilieku rudeniui ir prieškalėdiniam laikotarpiui.
Tegyvuoja silkė!

Spausdinti
Silkės ir bulvių salotos
Silkės ir bulvių salotos
Servings
porcijos
Ingredients
Marinatui 1-2-3:
Salotoms:
Servings
porcijos
Ingredients
Marinatui 1-2-3:
Salotoms:
Silkės ir bulvių salotos
Instructions
  1. Actą, cukrų ir vandenį kaitinkite maišydami, kol ištirps cukrus. Užvirti nereikia. Sudėkite žiedais pjaustytą svogūną, plonais ritinėliais pjaustytą morką ir prieskonius į marinatąm uždenkite ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
  2. Silkę supjaustykite 1,5 cm storio gabaliukais. Į stiklainį sluoksniais dėkite silkę ir daržoves iš marinato. Pilkite marinatą. Viskas turi būti apsemta. Stiklainį uždarykite ir laikykite 2 dienas šaldytuve.
  3. Bulves išvirkite ir supjaustykite stambiais gabaliukais. Jei norite, apkepkite juos svieste. Pagardinkite druska, pipirais ir krapais.
  4. Išvirkite kiaušinius ir juos nulupkite. Perpjaukite per pusę.
  5. Žirnelių ankštis supjaustykite juostelėmis. Svogūną plonais žiedais.
  6. Į dubenis dėkite špinatų lapelių, burokėlių daigų, žirnelių, svogūnų. Ant virašus dėkite bulvių ir silkės. Patiekite su virtu kiaušiniu ir grietinės-majonezo padažu.
Share this Recipe




2 thoughts on “Silkės ir bulvių salotos”

    • Švedai silkėms marinuoti paprastai naudoja 12% baltą actą. Tokio Lietuvoje nėra, bet tinka ir 9% . Po apsinuodijimo actu, aš silkes visada ruošiu su silpnesniu obuolių actu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *