Oh I’m scared of the middle place Between light and nowhere // Sausainiai „Taika pasauliui“

Kai šį vasarį Food52 Baking Club mėnesio knyga pasirinko Dorie Greenspan Baking: From my home to yours, truputį susikrimtau. Juk tiek daug nematytų, negirdėtų naujų knygų, o čia renkamės tokią… Senieną. Maža to – senieną, kurią turiu savo lentynoje; senieną, kurios receptai kaip mėgstamiausi džinsai – patogūs, visada tinkantys, bet tiek nuzulinti, kad Aha! momento iš jų nebesitikėtum net apkvaitusiam sapne.

Įkvėpiau, iškvėpiau, apsisukau ant kulno tris sykius, ir atvirom rieškučiom priėmiau iššūkį. Iš tų atvirų rieškučių visas mano perfekcionistinis noras Išmėginti Visas Pasaulio Knygas išskrido pro pravirą virtuvės langą, drauge išsitempdamas ir nerimo siūlus. Knyga ant palangės, pirštai bėga puslapiais, ir jau po septyneto minučių žinojau, ką gaminsiu,- World Peace cookies. Pati gėriuosi, kaip gražiai šita istorija susipynė — man regisi, šie sausainiai įkūnija visa tai, kas man yra Baking: from my home to yours. Ir dar vienas sluoksnis šypsenos – knygoje greta šio recepto Dorie pasakoja apie tai, kaip What goes around, comes around – kaip viename susitikime jai pasiūlė nu nerealiai ypatingų mūsų šefo sausainių — į juos beriamas sotus žiupsnis druskos, ir skonis tampa nepakartojamas!

Baking: From my home to yours jau esu išbandžiusi 42 receptus. 42, Karlai! Kai lentynose tiek knygų, iš kurių tik vieną, antrą ar trečią teišmėginau. Beje, tai pirmoji mano pačios internetu pirkta konditerijos knyga — dar dabar atsimenu, kaip, pasiėmusi ją iš pašto, vežiausi į MIFą Baltupiuose. Lūkuriavau diskrečiosios matematikos paskaitos, sėdėjau pirmajame suole auditorijoj, nuožulniai kylančioj viršun. Tai buvo laikai, kai, prieš versdama naują knygą, kruopščiai nusiplaudavau rankas, o atvertusi paskandindavau nosį tarp puslapių ir pilnus plaučius pripildydavau to spausto žodžio aromato. Verčiau puslapius — kokios netikėtai ryškios ir gražios man tada atrodė jos nuotraukos! — mano akys žibėjo, girdėjau sausainių ritmu plakančią širdį.


Sviestiniai, smėliniai, labai šokoladiniai, sūrūs. Kodėl toks pavadinimas? Šiuo receptu Dorie pirmąsyk pasidalino Paris Sweets, kur jie vadinosi Korova Cookies. Tačiau jos kaimynas R.G. buvo įsitikinęs, jog visa, ko reikia pasaulinei taikai ir laimei užtikrinti — kasdien turėti šių sausainių. Nesu tikra, ar viskas taip paprasta,- bet po tokių ditirambų kaipgi neišmėginsi?!

 

 

Spausdinti
Sausainiai "Taika pasauliui"
Šaltinis: D. Greenspan. Baking: From my home to yours. O savo puslapyje DG jau įdėjusi ir ingredientų sąrašą, konvertuotą į gramus -- juo ir siūlau vadovautis.
Sausainiai "Taika pasauliui"
Servings
sausainiai
Ingredients
Servings
sausainiai
Ingredients
Sausainiai "Taika pasauliui"
Instructions
  1. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą ir kepimo miltelius.
  2. Virtuviniame kombaine arba rankiniu plaktuvu sviestą išplakite, kol taps minkštas. Suberkite abiejų rūšių cukrų, druską ir vanilės ekstraktą, ir plakite dar 2 minutes.
  3. Į plaktuvo dubenį suberkite sausų ingredientų mišinį. Indą užklokite virtuviniu rankšluosčiu - jis neleis miltams išskristi iš dubens. Lėtai pulsuodami po keletą sekundžių maišykite ingredientus - turėtų pakakti kokių 5 kartų. Jei dubens dugne vis dar matote daug sausų miltų, papulsuokite dar keletą katų. Jei ne, atidengę dubenį pamaišykite dar apie musę minutės, kol pranyks visi miltai. Kad išgautumėte kiek įmanoma trapią tekstūrą, svarbu tešlos neperminkyti. Tešla gali būti labai biri!
  4. Šokoladą sukapokite mažais gabalėliais, suberkite į tešlą ir išmaišykite.
  5. Paruoštą tešlą padalinkite pusiau. Kiekvieną iš dalių suformuokite į maždaug 3,5 cm skersmens cilindrą, įvyniokite į maistinę plėvelę ir vėsinkite šaldytuve bent 3 valandas.*
  6. Orkaitę įkaitinkite iki 160°C temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
  7. Aštriausiu peiliu supjaustykite cilindrus į 1 cm skersmens storio sausainius.** Pjaunami sausainiai gali trupėti - neišsigąskite ir juos tiesiog suspauskite atgal. Paruoštus sausainius išdėliokite kepimo skardose, palikdami kelių centimetrų tarpus.
  8. Pašaukite po vieną skardą į orkaitę ir kepkite sausainius apie 12 minučių - iš išorės jie gali atrodyti dar neiškepę, tačiau taip ir turi būti. Iškepusius sausainius perkelkite ant grotelių ar kito paviršiaus atvėsti, kol jie bus tik vos šilti. Tiekite šiltus arba kambario temperatūros.
  9. Likusius sausainius laikykite orui nepralaidžiame inde ir suvalgykite per 3 dienas. Iškeptus sausainius taip pat galima šaldyti iki 2 mėnesių.
Recipe Notes

* Tešlą galite laikyti šaldytuve iki 3 dienų arba šaldyti iki 2 mėnesių. Jei tešlą šaldote, prieš kepdami jos neatšildykite - paprasčiausiai supjaustykite ją gabalėliais ir kepkite minute ilgiau nei paprastai.

** Kad pjaunant sausainiai išliktų apvalus, po kiekvieno pjovimo pasukite cilindrą ketvirčiu - taip tešla bus spaudžiama tolygiai ir cilindrai nesideformuos.

Share this Recipe

Related Posts

I’m a sucker for your sultry sins // Komposto dėželės sausainiai

Ir išties – „viskas priklauso nuo požiūrio“. Juk liepos mėnesį čia, Nidoje, saulė glostė nuogus dilbius ir blauzdas. O vasara atrodė kiek pavėlavusi į savo pačios vakarėlį  tad buvau tikra, kad atsliūkinusi rugsėjo pradžioje dar nutversiu ją, nieko nenutuokiančią, už skverno. Nepavyko. Vietoj to gatvėse, […]

Caught in the headlights of a truck // Avižiniai sausainiai su aguonomis

Nusisegus pusmetį mane saugojusius pripučiamus sparnelius, mano sinapsėse ėmė šėlt ur(l)aganai, todėl šių savaičių orai sukelia tik švelnią šypseną. Jau buvau spėjusi pamiršti, kas tie potvyniai, tie atoslūgiai, kuriuos gebėjau taip patogiai įspraust tolimiausian antresolės kampan (ten, už kelioninių krepšių ir miegmaišio). O dabar gi […]



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *