Pokē bowl – 2017 m. maisto hitas

Vienas didžiųjų 2017 metų maisto hitų yra pokē (tariama “pou-kej”) bowl – tradicinės ne vieną šimtmetį egzistuojančios paprastai pagaminamos ir gardžios havajietiškos salotos su japoniškomis tendencijomis iš termiškai neapdorotos žuvies, ryžių, įvairių daržovių ir tropinių vaisių. Patiekalas  išpopuliarėjo staiga kaip ir prieš keletą metų mėsainiai ar tacos. Didžiausias skirtumas tik tas, kad pokē – kur kas sveikesnis maistas.

Pokē havajietiškai reiškia „pjaustyti“ ir referuoja į kubeliais pjaustytą šviežią žuvį. Dažniausiai Havajuose naudojamas tunas, kiek rečiau aštunkojai.

 

 

 

Havajuose pokē valgoma taip: šalta kubeliais pjaustyta žuvis ir karšti sušių ryžiai. Amerikos kontinente patiekalas buvo modifikuotas kartais iki havajiečiams nebeatpažįstamų variantų. Pokē bowl pirmiausia išpopuliarėjo Niujorke, Los Andžele ir Santa Monikoje, o vėliau kituose Amerikos didmiesčiuose. Nuo Amerikos neatsilieka ir Australija bei Europa. Viena po kitos steigiasi vietos, gaminančios pokē. Pirkėjai patys sprendžia iš kokių ingridientų bus gaminamas jų pokē dubenėlis. Namuose pasigaminti šį patiekalą taip pat nesudėtinga. O smagiausia, kad nėra jokių taisyklių, kaip jį gaminti. Visada būsite originalūs! Nors ne, taisyklė yra. Viena ir vienintelė – naudokite kuo šviežesnius produktus!

Neatsimenu, kada pirmą kartą sužinojau/pasiskaičiau apie pokē bowl, bet pirmą kartą jo paragavau neseniai pietaudama Stokholme. Taip, 12,90 eurų už pietus viršijo mano biudžetą, bet smalsumas paragauti nugalėjo ir tikrai nenusivyliau. Toje pačioje komandiruotėje pirktame maisto žurnale kaip tyčia buvo pokē bowl receptas. To užteko, kad apsispręsčiau, jog nebėra ko delsti ir kuo skubiau reikia gaminti pokē namuose.

Perskaičiau keletą receptų internete,  švediško žurnalo receptą, dar prisiminiau ką valgiau Stokholme, pasisukiojau tarp parduotuvės lentynų ir skyrių ir taip sukūriau savo pokē bowl variantą.

Mano berniokai dar nuo mažų dienų Australijoje valgo sušius gan dažnai, tad pokē bowl jiems ypač patiko. O mano verdiktas: sušius sukti namie didesnis vargas, geriau jau pirkti, o va pokē bowl paruošiamas greitai ir paprastai su mano dviem pačiais mėgiamiausiais virtuviniais įrankiais (Kyocera mandolina ir Alligator pjaustykle). Galima sakyti, nauja sušių karta dubenyje. Imkite visus savo mėgiamus sušių ingridientus ir sudėkite juos į dubenį! O jei turite fantazijos, pridėkite dar ir ko nors iš salotų pasaulio.

 

Spausdinti
Pokē bowl su lašiša, juoduoju marlinu ir krevetėmis
Instructions
  1. Pagal pakuotės nurodymus išvirkite ryžius.
  2. Žuvį supjaustykite kubeliais ir sumaišykite dubenyje su krevetėmis. Šalotą smulkiai supjaustykite ir sudėkite į dubenį. Apipilkite sezamų aliejumi, ryžių actu ir sojų padažu. Viską gerai išmaišykite ir uždenkite plėvele. Laikykite šaldytuve, kol prireiks.
  3. Majonezą sumaišykite su aitriu padažu ir palikite įsiskonėti šaldytuve.
  4. Agurkus supjaustykite plonais ritinėliais ir dubenyje apipilkite ryžių actu ir vandeniu. Apibarstykite druska ir aitriosiomis paprikomis. Gerai išmaišykite ir palikite marinuotis šaldytuve.
  5. Plonai supjaustykite salotas. Supjaustykite laiškinius svogūnus. Plonais ritinėliais supjaustykite morkas ir ridikėlius. Mangą supjaustykite kubeliais. Nori lapą perlenkite keletą kartų, sukarpykite ir sudrėkinkite nedideliu kiekiu sezamų aliejaus.
  6. Į mažą dubenėlį dėkite ryžių ir išverskite juos į didesnį dubenį. Aplink ryžius dėkite daržoves, mangus, ant ryžių dėkite žuvies ir krevečių. Ant viršaus užberkite sezamų sėklų ir įdėkite padažo.
Share this Recipe

 

 




Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *