Karamelinis tortas su obuoliais
pagal Julės receptą. Ir būtinai paskaitykite receptą palydintį įrašą:)
Servings
16
Servings
16
Ingredients
24 cm skersmens biskvitui
karameliniam varškės kremui
karamelizuotiems obuoliams
karameliniam papuošimo kremui
cinamoniniams morengams
  • 4 kiaušinių baltymaikiaušiniai buvo dideli, tad bendras baltymų svoris buvo 150g. Jei baltymai sveria mažiau/daugiau/ atitinkamai pakeiskite cukraus proporcijas.
  • 200g cukraus
  • 100g rudojo cukrauslabiausiai tiktų muskovado
  • 1/2arb.š. cinamono
Instructions
BISKVITAI
  1. Riešutus paskrudinkite 160 laipsnių karščio orkaitėje 10 min. Atvėsinkite ir trindami tarp rankų pašalinkite luobeles.
  2. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Pasiruoškite tris 24 cm kepimo formas – ištepkite sviestu, dugną išklokite kepimo popieriumi. Galima visą biskvitą kepti vienoje kepimo formoje ir vėliau supjaustyti į tris dalis, bet aš mėgstu kepti kiekvieną sluoksnį atskirai.
  3. Riešutus suberkite į virtuvinį kombainą ir susmulkinkite iki trupinių. Suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską, dar įjunkite kombainą kelioms minutėms.
  4. Atskirai dubenyje arba virtuviniame kombaine su plakimo antgaliu plakite kiaušinius, trynius ir cukrų kol masė pabals ir padvigubės, apie 7 minutes. Įmaišykite sausus ingredientus.
  5. Supilstykite tešlą į kepimo formas/formą ir kepkite, kol į vidurį įkištas ir ištrauktas pagaliukas bus švarus. Kepimo laikas priklauso nuo biskvito storio.
  6. iškeptus biskvitus atvėsinkite ant grotelių.
KARAMELIZUOTI OBUOLIAI
  1. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
  2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, vienu sluoksniu sudėkite obuolius, apibarstykite cukrumi, išmaišykite ir apkepkite skilteles iš abiejų pusių. Obuolius keptuvėje kepkite per kelis kartus, kaskart tik vienu sluoksniu. Neperkepkite, obuoliai turi išlikti tvirtos tekstūros.
KARAMELLINIS VARŠKĖS KREMAS
  1. Želatinos lapelius išmirkykite šaltame vandenyje. Pašildykite 50g grietinėlės ir joje ištirpinkite želatinos lapelius.
  2. Iki vientisos masės išplakite varškę, karamelizuotą sutirštintą pieną ir druską. Šios masės šaukštą įdėkite į grietinėlę su ištirpusia želatina ir išmaišykite. Gautą mišinį supilkite į varškės plakinį ir gerai išmaišykite. Jei grietinėlę su želatina iškart supilsite į varškės masę, susidarys želatinos siūleliai, todėl prieš sujungimą reikia suvienodinti abiejų masių temperatūrą. Pagrindinė taisyklė dirbant su želatina – šaltą skystį pilame į karštą, jokiu būdu ne atvirkšiai. Ir nepamirštam maišyti:)
  3. Atskirame dubenyje išplakite grietinėlę. Kai grietinėlė pradeda tirštėti, palaipsniui sudėkite cukraus pudrą. Įmaišykite plaktą grietinėlę į varškės masę.
TORTO SURINKIMAS
  1. Į torto žiedą dėkite pirmąjį biskvito sluoksnį. Kadangi tortas bus aukštesnis nei torto žiedas, šonus iš vidaus apjuoskite acetatine juostele arba kepimo popieriaus „apykakle“. Sulaistykite obuolių sultimis, uždėkite trečdalį kremo, ant jo išdėliokite pusę obuolių.
  2. Dėkite antrąjį biskvito sluoksnį, sulaistykite obuolių sultimis, dėkite antrą trečdalį kremo ir išdėliokite likusius obuolius.
  3. Uždėkite paskutinį biskvitą, sulaistykite ir užtepkite likusį kremą. Julė siūlo tepti pusę paskutinio trečdalio, o likutį uždaryti sandariai ir paskui juo puošti tortą kitą dieną. Bet galit pasigaminti papildomą kremą – sutirštinto kondensuoto pieno indelis juk jau atidarytas:) Visą tortą padėkite į šaldytuvą bent 6 valandoms, geriausiai per naktį.
CINAMONINIAI MORENGAI
  1. Kol tortas šaldytuve „ilsisi“, pasiruoškite morengus. Galima gaminti juos paprastai, bet jei labai viskas pilka gyvenime, gaminkite šveicarišką morengą:) Vandens garų vonelėje pakaitinkite kiaušinio baltymus ir cukrų retkarčiais pamaišydami.
  2. Kai cukrus ištirps, nukelkite indą nuo vandens garų ir plakite didžiausiu greičiu apie 10 min, kol masė visiškai atvės ir taps blizgi.
  3. Mentele atsargiai įmaišykite cinamoną. Ant kepimo formos suformuokite norimo dydžio morengiukus ir kepkite 110 laipsnių temperatūroje apie 2 val., priklausomai nuo morengų dydžio.
KARAMELINIS KREMAS
  1. Kambario temperatūros sviestą išplakite iki purumo. Po šaukštą įplakite sutirštintą kondensuotą pieną. Kitą šaukštą dėkite tik kai prieš tai įdėtas tikrai gerai išsimaišo.
  2. Kremą sukrėskite į konditerinį maišelį ir puoškite tortą. Aš dar pridėliojau cinamoninių morengų bei skrudintų riešutų. Padėkite tortą atgal į šaldytuvą bent valandai.