Nevalgysiu! Mama, duok dar!

Po šeštadieninio apsilankymo Vegfest LT  nei vegetare, nei vegane nepatapau. Tikslo tokio ir nebuvo. Lieku visavalge, kuriai patiko ten būti, nes atradau daug naujų kokybiškų lietuviškų produktų.

Mugėje buvo ne viena ir ne dvi vietos, kuriose buvo galima nusipirkti falafelių. Nepirkau, nes namie laukė puodas aliejaus, kuriame pati ir vėl viriau falafelius. Vėl? Taip, nes savaitės viduryje juos viriau pirmą kartą gyvenime, paskatinta vieno prie mano kulinarinių eksperimentų vis prisijungiančio draugo. Jau nebeatsimenu, kaip ir kada Vilmis pasiūlė gaminti falafelius, bet tai buvo jau kuris laikas brandinta idėja. Trečiadienį vyko tikrų tikriausia improvizacija, o šeštadienį iš skūpumo  nenorėdama išpilti aliejaus viriau dar labiau netracidinius falafelius iš mirkytų žirnių ir garintų avinžirnių, apvoliotus sužiedėjusioje duonoje. Bet šįkart receptas tų su Vilmiu gamintų falafelių.

Nežinantiems, falafeliai – Artimųjų Rytų patiekalas, aliejuje virti rutuliukai iš avinžirnių arba Fava pupų su prieskoniais ir žolelėmis. Aš juos atradau prieš penketą metų, gyvendama netoli libaniečių rajono Sidnėjuje.

Paruošti gerus falafelius užtrunka, bet nėra sudėtinga. Reikia pradėti 1-2 dienas prieš ir užmerkti avinžirnius brinkti šaltame vandenyje. Kodėl taip ilgai? Todėl, kad skirtingoms avinžirnių partijoms reikalingas skirtingas brinkinimo laikas. Gerai išmirkę avinžirniai susitraiškys lengvai suspaudus juos pirštais. Šitoj vietoj savaitės viduryje su Vilmiu lengvai apsižioplinome, bet alkani vis tiek nelikome. Per trumpai mirkyti sumalti avinžirniai nelipo į vientisą masę, bet padėtį ištaisėme pridėję skardinę garintų avinžirnių. Tad valgėm ne visai tradiciškus falafelius, su netradiciniu padažu, o dar kai kuriuos rutuliukus prieš virdami išvoliojome Artimųjų Rytų prieskonių mišinyje za’atar. Dėl receptūros nukrypimų mūsų falafeliai nebuvo itin purūs ir lengvi, atvirkščiai – labai tankios struktūros ir sotūs, o ir daugiau jų nei planavom pagaminome. Bet ir gerai, nes mano vyresnėlis šiuo metu labai greitai auga ir labai daug valgo, o jaunėlis, kuris iš pradžių pareiškė „Aj šiandien nieko vakarienei nevalgysiu“, mums visiems bebaigiant valgyti prisigretino prie stalo, į burną įsimetė vieną rutuliuką, po to kitą, o tada pareiškė „Vakarieniausiu! Mama, duok dar!“.

Tiekite falafelius su įvairiais Artimųjų Rytų padažais. Pavyzdžiui, jogurto, tahini (sezamų) pastos ir džiovintos maltos paprikos padažu arba su tahini, kalendrų, citrinų ir česnakų padažu. Dar galima valgyti su humusu (nukreipiu į velniškai gerą seną savo receptą iš Villa Alps laikų) arba kiek netradiciškai su gaiviu graikišku tzatziki padažu (jogurtas, agurkai, česnakas). Kai pabos falafelius valgyti tik su padažu ir salotomis, tai sukite juos į wraps’us, kiškite į pitos duoneles, dėkite į burgerius, įmaišykite jų į salotas arba patiekite su fermentuotomis daržovėmis. O jei nenorite virtų aliejuje, tai galite rutuliukus šiek tiek suploti, sudėti į aliejumi pateptą kepimo skardą, aptepti rutuliukus aliejumi ir kepti orkaitėje apie 20 minučių.

 

 

Spausdinti
Falafeliai
Falafeliai
Passive Time 12-24 valandos
Servings
porcijos
Ingredients
Passive Time 12-24 valandos
Servings
porcijos
Ingredients
Falafeliai
Instructions
  1. Avinžirnius gausiai užpilkite vandeniu ir palikite išmirkti. Išmirkusius avinžirnius perskalaukite po šaltu vandeniu ir palikite nuvarvėti.
  2. Svogūną ir česnaką sutarkuokite į maisto kombaino indą. Dėkite avinžirnius ir suberkite visus prieskonius, druską ir sodą. Pulsuodami sumalkite viską iki vientisos masės. Rankomis pabandykite iš masės susukti kamuliuką. Jei masė nesukimba, malkite dar 10 sekundžių ir bandykite vėl sukti kamuoliuką.
  3. (Blogai išmirkytų avinžirnių atveju, turėjau pridėti garintų avinžirnių ir dėl padidėjusio masės kiekio (nuo 4 iki 6 porcijų) iš akies ir pagal skonį padidinti prieskonių, druskos ir sodos.)
  4. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Ar aliejus pakankamai įkaito, galite patikrinti įmetę masės kamuoliuką į aliejų. Jis turi neskęsti iki dugno ir gražiai parusti per maždaug 1 minutę.
  5. Iš masės sukite graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir vienu metu virkite po keletą jų aliejuje. Jei norite, apvoliokite nevirtus falafelius za'atar prieskoniuose.
  6. Tiekite su įvairiais padažais, šviežiomis salotomis ir pomidorais.
Share this Recipe

 



Related Posts

There were no women in my favorite bands // Kynvos ir daržovių maltinis

„Na, kaip savaitgalis?“- klausia kolegos po dar vienų mokymų bakery. Priklausomai nuo to, tarp kurių susitikimų lakstau, atsakau – smagiai. Arba skaniai. Sakau, kepėm bandeles, ir kada nors prisiruošiu namuose sluoksniuotai tešlai, žinai, visą dieną užima. Sakau ir atsiverčiu outlooką. O iš tiesų širdy kirba, kad — kad tas […]

Pomidorų pyragas

Mano vaikai vis dar labai mėgsta ir skaito Evelinos Daciūtės knygą „Laimė yra lapė“. Ten laimė yra oranžinės spalvos. Kiekvieną vakarą skaitydama knygą pagalvoju, kad mano laimė tikriausia yra raudona, bent jau maisto srityje. Kažkada galvojau apie spalvas ir supratau, kad mėgstamiausi mano dalykai yra […]



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *