Mano tortai visada būna tokie tiap liap šachar makar, jei suprantate, ką turiu omenyje. Aukštoji konditerija, kur reikia matuoti gramais, būti itin tiksliam, gaminti daug skirtingų sluoksnių ir visokia kitokia magija, manęs niekada neviliojo. Skanu valgyti, bet neturiu aš tiek laiko, kad pati imčiau namie tuo užsiiminėti.
Taigi prieš keletą dienų tiap liap ir dar vieną tortą sumakalavau. Galima būtų jį gražinti ir tobulinti, jei turite laiko, bet jo didžiausi pliusai yra sezoninis skonis ir trumpas gaminimo laikas, tad gal neverta. Ne sezono metu galima gaminti su atitirpintais juodaisiais serbentais. O norint jį paversti skandinavišku, reikia į torto pagrindą įmaišyti malto saldymedžio. Tikrai nebūtina, jei nesvaigstate dėl juodų lakricos saldainių. Prie Skandinavijos lenkiu, nes pirmą kartą nekeptą juodųjų serbentų putėsių tortą pamačiau norvegiškame kulinariniame žurnale, kurį gavau dovanų iš draugės, gyvenančios Osle. Tuo metu gyvenau Sidnėjuje ir juoduosius serbentus tik sapnuose regėdavau. Nepatikėsit, bet tikrai sapnuodavau juoduosius serbentus, agrastus ir antaninius obuolius! O tas žurnalo puslapis su fantastiškai gražios violetiniai rausvos spalvos torto nuotrauka man lygi šiolei akyse stovėjo. Prieš išvažiuodama iš Australijos ir negalėdama dėl svorio susirinkti visų savo kulinarinių žurnalų, nusiskenavau tą receptą. Tiesa, receptu nesivadovavau, man užteko tos nuotraukos ir skonio įsivaizdavimo, kad sukurčiau savo versiją.
Tik kokie 4-5 metai tepraėjo ir tortas iš svajonių persikėlė į realybę. Kadangi dieną prieš gaminau nesaldžias tartas, tai iš tešlos likučių turėjau išsikepusi mažą tešlos krepšelį aukštais kraštais. Į jį supyliau dalį putėsių masės ir voilà panašus, bet kitoks torčiukas dviems. Du tortai vienu šūviu!

Servings | porcijų |
- 180 g sausainių
- 4 valg.š. riešutų sviesto lazdynų
- 1 valg.š. citrinų kremo (lemon curd)
- 1 arb.š. vandens
- 400 g juodųjų serbentų
- 4 valg.š. medaus
- 20 g želatinos žiūrėkite pagal gamintojo rekomendacijas, reikia kiekio vienam litrui
- 400 g graikiško jogurto
- 200 ml plakamosios grietinėlės
- liofilizuotų juodųjų serbentų milteliai šaltyje džiovintų serbentų
- liofilizuotų braškių milteliai šaltyje džiovintų braškių
- triufeliai arba macarons sausainiukai
- miltelinis cukrus
Ingredients Torto pagrindui:
Putėsiams:
Papuošimams:
| ![]() |
- Kepimo formos nuimamais kraštais dugną ištieskite kepimo popieriumi. Jei norite lengviau išimti tortą iš formos, galite kepimo popieriumi ištiesti ir formos šonus.
- Maisto kombaine sumalkite sausainius. Dėkite likusius produktus ir išsukite lipnią masę. Jei masė dar nepakankamai lipni, galite įpilti dar vieną arbatinį šaukštelį vandens.
- Sausainių masę tolygiai paskirstykite kepimo formoje ir gerai suspauskite. Laikykite šaldytuve, kol prireiks.
- Serbentus suberkite į puodą ir kaitinkite ant mažos kaitros, kol šiek tiek sukris. Sutrinkite juos į tyrę. Jei norite, tyrę galite perkošti per tankų sietelį. Į dar šiltą tyrę įmaišykite medų.
- Dubenėlyje ištirpinkite želatiną 60 ml verdančio vandens ir įmaišykite ją į šiltą juodųjų serbentų tyrę ir palikite šiek tiek atvėsti. Įmaiškite jogurtą.
- Šaltame dubenyje standžiai išplakite šaltą grietinėlę. Dėkite ją dalimis į juodųjų serbentų tyrę ir lengvai pamaišykite. Nepermaišykite.
- Putėsius supilkite ant torto pagrindo. Tortą palikite sustingti šaldytuve per naktį.
- Sustingusį tortą išimkite iš formos ir dekoruokite kaip tik širdis geidžia. Laikykite šaldytuve.
Kiekvienas Astos gaminys-perliukas! Šis – ne išimtis! Patiks visiems smaližiams, mėgstantiems gaivius, lengvus ir dar neatrastus skonius. Tikras vasariškas džiaugsmas! 🙂
Labai skanus ir uniklus! Gaivaus skonio ir nesaldus, todėl puikiai tinka vasarai. Niam niam