Mūsų švediškos tradicijos ir Liucijos bandelės

Kad jau mūsų šeima su švediškomis šaknimis, tad puoselėju tiek lietuviškas, tiek švediškas tradicijas. Ypač tų švenčių, kurios patinka vaikams. Ir nors paskutiniu metu gyvename Lietuvoje, bet kasmet gruodžio 13 d. lankomės Švedijos ambasados organizuojamame viešame koncerte Šv. Jonų bažnyčioje ir būtinai kepame šafranines Liucijos bandeles, kurios nėra itin saldžios, tačiau skaisčiai geltonos nuo šafrano.

Šv.Liucijos, šviesos nešėjos, diena Švedijoje švenčiama gruodžio 13 d., tačiau išplitusi ir į Suomiją, Norvegiją, Daniją. Jos svarba ne mažesnė nei Kalėdų. Tradiciškai tądien geriamas karšto vyno gėrimas gliogas (glögg) ir valgomos simbolinės duonelės – Liucijos bandelės (lusekatter). Jų forma neturi nieko bendro su krikščionybe, ji kilusi pagonybės laikais ir primena simbolius, naudotus papuošaluose Šiaurės Europoje dar bronzos amžiuje. Labiausiai paplitusios yra S formos bandelės, tačiau yra daug kitų suraitymo ir pynimo variantų, kurių kiekvienas turi savo pavadinimą. Bandelės puošiamos razinomis.

 

 

Ne vienerius metus kepiau Liucijos bandeles pagal vieną receptą, bet vis konstatuodavau, kad jos skaniausios dar šiltos, o po to labai išsausėja ir tampa sprangios. Visai ne tokios, kaip iš kepyklų ar parduotuvių Švedijoje. Reikėjo ieškoti naujo recepto. Prisižiūrėjusi daugybės švedų konditerių siūlomų receptų video ir prisiskaičiusi straipsnių bei patarimų apie drėgnas Liucijos bandeles šiek tiek pakeičiau eigą savo naudojamame recepte ir rezultatas ohohoho kaip pagerėjo. Didžiausi ačiū keliauja šiuo metu Švedijoje labai populiariam konditeriui Roy Fares. Lyrinis nukrypimas: Roy Fares neseniai atidarė savo kepyklėlę Stokholme, tad aš artimiausiu metu ten keliausių įvairių bandelių ir pyragėlių ragauti.

Jei šventės ir nešvęsite, bet vis tiek siūlau paragauti Liucijos bandelių. Sakysite, kad šafranas labai brangus. Nesiginčysiu, taip ir yra, ir net nediskutuosiu, kodėl jis Lietuvoje žymiai brangesnis nei Švedijoje, tačiau galite naudoti tik pusę mano nurodomo kiekio ir vis tiek džiaugsitės skaisčiai geltonomis minkštomis bandelėmis. Tik skonis nebus toks intensyvus.

Tiesa, šafranas turi būti aukščiausios kokybės, t.y. milteliai, o ne siūleliai. Jis parduodamas 0,5 g pakuotėmis. Jei norėsite naudoti pigesnius variantus, tai siūlau juos pirmiausia gerai pamaigyti grūstuvėje su žiupsniu cukraus, kad išgautumėte iš šafrano kuo daugiau spalvos.

Jei nesinori raityti tradicinių formų ir įspaudinėti razinų, galite kepti paprastas apvalias bandeles su sviesto ir marcipano įdaru ir apibarstyti jas perliniu cukrumi.

 

Spausdinti
Liucijos bandelės su šafranu
Liucijos bandelės su šafranu
Servings
skardos
Ingredients
Tešlos ruošiniui:
Tešlai:
Aptepimui ir puošimui:
ALTERNATYVA. Įdarui:
ALTERNATYVA. Puošimui:
Servings
skardos
Ingredients
Tešlos ruošiniui:
Tešlai:
Aptepimui ir puošimui:
ALTERNATYVA. Įdarui:
ALTERNATYVA. Puošimui:
Liucijos bandelės su šafranu
Instructions
  1. Puode sumiašykite pieną su šafranu ir pašidykite, kad dar lengvai galėtumėte įkišti pirštą. Per karštas pienas "nuždys" mieles.
  2. Į didelį metalinį arba keramikinį dubenį sutrupinkite mieles.
  3. Ant mielių pilkite nedaug pieno ir maišykite, kol mielės ištirps. Tada supilkite likusį pieną.
  4. Suberkite miltus ir minkykite apie 10 minučių. Tešla šiek tiek dar lips prie rankų. Uždenkite ją drėgnu rankšluosčiu ir palikite kilti 20 minučių šiltoje vietoje be skersvėjų.
  5. Į dubenį su iškilusiu tešlos ruošiniu sudėkite gabaliukais pjaustytą sviestą, suberkite cukrų, druską ir miltus. Minkykite apie 10 minučių, kol tešla taps glotni, blizgi ir nebelips prie rankų.
  6. Uždenkite tešlos dubenį rankšluosčių ir palikite kilti 30 minučių.
  7. Imkite tešlos (kaskart panašų kiekį) ir iškočiokite virvelę, kurios galus užzsukite į skirtingas puses, kad gautumėte raidę S arba sukite į vieną pusę iš abiejų gaų, kol susukti galai susilies. Į susukimus įspauskite po išmirkytą raziną.
  8. Razinas būtinai išmirkykite, kad jos nesisavintų drėgmės iš tešlos. Galite mirkyti vandenyje, sultyse, vyne ar glioge. Aš, jei tik turiu po ranka, mirkau glioge.
  9. ------
  10. ALTERNATYVA Minkštą sviestą ir tarkuotą marcipaną išsukite iki vientisos masės. Imkite tešlos (kaskart panašų kiekį) ir susukite kamuoliuką. Jį suplokštinkite ir ištempkite. Į sritulio vidurį dėkite šaukštelį įdaro. Tešlos kraštus suglauskite ir iškočiokite rutuliuką.
  11. ------
  12. Bandeles sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Palikite 5 cm tarpus, kad išsipūtusios bandelės nesukeptų kartu. Skardą uždenkite drėgnu rankšluosčiu ir palikite bandeles kilti 60-90 minučių.
  13. Orkaitę įkaitinkite iki 200C.
  14. Išplakite kiaušinį ir 1 arb. š. vandens. Šiuo plakiniu aptepkite bandeles. Jei kepate bandeles su įdaru, jas galite apibarstyti perliniu cukrumi arba migdolų plokštelėmis.
  15. Kepkite orkaitės vidurinėje dalyje 13-15 minučių (priklausomai nuo bandelių dydžio), kol bandelės gražiai parus.
Share this Recipe

 




Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *