Mūsų nerimo žiema // Tiramisu

Rudenį, kai išblėsta rugsėjo pimosios įspūdžiai ir emocijos, kai viskas sukrenta į griežtą ritmą ir rutiną, mane dažnai aplanko nerimas. Tarsi nėra tam rimtų priežasčių, bet atsigulus vakare negaliu užmigti, nes neramu. Jaudinuosi dėl vaikų, jų kasdienių problemų, jų dabarties ir ateities. Jaudinuosi dėl vyro, dėl jo nuovargio, dėl to, kad žinau, kad jis labai jaudinasi dėl mūsų šeimos. Nerimauju dėl tėvų sveikatos, dėl draugų ir pažįstamų nesėkmių. Ir dar bijau karo. Bijau  susiskaldymo ir priešpriešos visuomenėje (Po Statkevičiaus ir Vanagaitės išstojimų turėjau papildomų nemigo minučių). Ir čia tik sąrašo pradžia:) Tikrai nesu nelaiminga ar viskuo nepatenkinta, man rodos, netgi nesiskundžiu daug, bet va tas metų laikas man. Ir su tuo dideliu nerimu tvarkausi darydama mažus malonius dalykus – padarau rankdarbį su vaikais, be priežasties nunešu gėlių vaiko auklėtojai, pavaišinu draugus. Tas paskutinis punktas dažniausias:) Ir tos trumpos laimės akimirkos šiek tiek kompensuoja bloguosius jausmus. Ir tikrai pasidaro šviesiau.

Šį itališką desertą ruošiu, kai noriu pradžiuginti savo vyrą – jam jis labai patinka. Receptą parsivežiau iš vienos kelionės po Italiją ir visuomet gaminu jį kaip italai – į vieną didelį indą, iš kurio paskui dažniausiai tiesiai ir valgome. Gražiai sudėlioti šio deserto nepavyksta:) Žinoma, galima ruošti į atskirus mažus indelius, bet kartais smagiau valgyti kartu ir dalintis. Produktų kiekis nurodytas aštuonioms porcijoms, bet čia aštuoniems labai mėgstantiems tiramisu:) Tokio deserto pakanka ir 12 paprastų valgytojų (mano šeima su paskutiniu teiginiu kategoriškai nesutinka).

Daugelį gąsdina, kad čia naudojami žali, termiškai neapdoroti kiaušiniai. Kiaušinius kelis metus perku iš to paties ūkininko, o kai pritrūksta – tiesiog parduotuvėje. Prieš vartojimą kiaušinius gerai nuplaunu. Labai bijantiems salmoneliozės yra kita, neklasikinė tiramisu versija be kiaušinių su grietinėle. Bet apie ją kitą kartą!

O dar visas mano šmirinėjimas virtuvėje labai patinka mūsų katinui, kuris visuomet trinasi aplink kojas kai reikia kur nors nueiti ir uosto visus produktus. Findusas labai išauklėtas ir niekad nieko nelaižo ir neragauja, jis šiaip smalsus. Ir dar galvoja, kad būtinai turi sudalyvauti VISOSE fotosesijose. Nes na kaipgi kitaip:)


Spausdinti
Tiramisu
Instructions
  1. Išvirkite ir atvėsinkite puodelį stiprios kavos. Tai gali būti tirpi kava, espreso ar tiesiog plikyta kava, tik svarbu, kad ji būtų be nuosėdų. Supilkite 20 ml likerio.
  2. Trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius su cukrumi išplakite iki baltumo, kol masė padvigubės. Patogiausia tai daryti mikseriu, bet ne kartą esu plakusi paprasta plakimo šluotele ir viskas pavyko puikiai. Tik nepatingėkite, plakimas užtrunka apie 8 minutes.
  3. Į kiaušinių masę supilkite likusius 20 ml likerio ir gerai išmaišykite. Sudėkite maskarponę ir maišykite kol masėje neliks gumuliukų.
  4. Atskirai iki standumo išplakite baltymus. Atsargiai po truputį įmaišykite baltymus į kiaušinių-sūrio masę.
  5. Kavą supilkite į plokščią dubenėlį ar gilesnę lėkštę. Imkite po vieną biskvitinį sausainį ir apatinę jo pusę pamirkykite į kavą. Sausainis turi sudrėkti tik iki pusės. Sudrėkintus sausainius vienu sluoksniu sudėkite į indą, kuriame patieksite desertą. Užpilkite pusę sūrio masės. Sudėkite antrą mirkytų sausainių sluoksnį ir uždenkitę jį likusia sūrio mase. Paviršių išlyginkite. Arba galima viršutinį sluoksnį išspausti kauburėliais konditerinio maišelio pagalba.
  6. Indą uždenkite ir padėkite į šaldytuvą bent 6 valandoms, geriausia per naktį.
  7. Prieš patiekdami apibarstykite kakava.
Share this Recipe


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *