Be penkių pasaulio pradžia // Migdolinis pyragas su figomis

Vasara, vaikai svečiuojasi pas senelius. Staiga atsiranda daugiau laiko visokioms nesąmonėms ir mėgstamiausiems užsiėmimams. Nuolatos lydi jausmas, kad tuoj tuoj prasidės visokie geri dalykai: pradėsiu bėgioti rytais, nes nereikia anksčiau ketlis ir ruošti pusryčius, pagaliau susitvarkysiu spintas, nes šalia nėra smalsių akyčių ir kibių pirštukų, čiupinėjančių kiekvieną ištrauktą daiktą. Va tuoj tuoj, už penkių minučių, nuo rytoj ryto…

Kas labiausiai pasikeičia jūsų namuose, kai išvažiuoja vaikai? Pas mus tai labiausiai keičiasi valgiaraštis:) Atsiranda visokių egzotiškesnių produktų, keistesnių skonių derinių ir dažniausiai vakarienei valgome salotas. Tad kai parduotuvėje atradau gražuolių šviežių figų, iškart pačiupau dėžutę, galvodama apie salotas su mocarela ir kumpiu. Bet galiausiai viskas nutiko ne pagal planą – spontaniškumas virtuvėje dar vienas dalykas, dažniau pasitaikantis, kai namie nėra vaikų. Sūris kažkaip susivalgė su šilauogėmis, o naktį sapnavau pyragą su figomis. Todėl kitą dieną tą pyragą ir iškepiau. Figas galite keisti slyvomis, nektarinais arba vyšniomis – tik pašalinkite jų kauliukus.

Pyragas labai drėgnas ir skanus, bet nestoras, tad jo nėra daug. Aštuoni valgytojai pyragą sudorojo akimirksniu. Jei pyrago nesuvalgysite iškart, suvyniokite ir laikykite šaldytuve, taip jis nepraras drėgmės.

Spausdinti
Migdolinis pyragas su figomis
Migdolinis pyragas su figomis
Servings
porcijos
Ingredients
Servings
porcijos
Ingredients
Migdolinis pyragas su figomis
Instructions
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, 22 cm skersmens kepimo formą lengvai patepkite riebalais.
  2. Dubenyje sumaišykite sausuosius ingredientus: migdolų miltus, cukrų, miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Kitame dubenyje išplakite kiaušinius, įmaišykite tirpintą atvėsintą sviestą. Supilkite sausuosius ingredientus į kiaušinių-sviesto plakinį ir gerai išmaišykite. Supilkite tešlą į kepimo formą.
  3. Figas nuplaukite, nusausinkite ir pašalinkite jų kotelius. Perpjaukite per pusę ir išdėliokite ant tešlos perpjauta puse į viršų. Puseles šiek tiek įspauskite į tešlą. Užbarstykite šaukštą cukraus.
  4. Kepkite apie 30 minučių, kol pyragas gražiai pageltonuos. Atvėsinkite.
Share this Recipe

Apie knygą iš pavadinimo: po praeitos knygų mugės visi tik ir kalbėjo apie Marių Povilą Eliją Martynenko, tai man su juo nutiko kap ir su Kristina Sabaliauskaite – kai jau visiems patinka, tai juk negali būti gerai, tad nepuoliau pirkti ir skaityti. Negaliu patikėti, kad vėl ir vėl pati darau tą pačią klaidą – tarsi populiari muzika, literatūra, bet kas išties automatiškai patenka į šerpatriebo kategoriją ir neturi didelės meninės vertės. Ir kaskart po to barstausi galvą pelenais, nes yra žmonių, kurie moka kalbėti kiekvienam. Tai čia toks lyrinis nukrypimas, o dabar apie pačią knygą.

4,5 žvaigždutės. Autorius tikras žodžių burtininkas: sužavėjo, užkerėjo, sugraudino, paguodė, supykdė ir sukėlė dar krūvą kitokių emocijų ir reakcijų. Skaičiau šią knygą lėtai (kas man nelabai būdinga), po skyrių kasdien gerdama kavą, kol dar visi namai miega. Ir man tai buvo teisingiausias būdas išjausti visą tekstą – pabaigoje draugė paprašė paskolinti knygą, tai paskutinius keturis skyrius perskaičiau iškart – buvo kažkaip per daug ir per intensyvu.
Ne penkios žvaigždutės todėl, kad man daugoka keiksmažodžių (negaliu pati patikėti, kad taip rašau ir vertinu, matyt senstu). Ne, gyvenime man keiksmažodžiai netrukdo, pati nevengiu kokį riebesnį drėbtelėt. Bet galvoju, kad autorius toks talentingas, kad galėtų tą pačią emociją perteikti subtiliau – tai mačiau kai kuriuose skyriuose.
Bus smagu stebėti kaip rašytojas keisis laikui bėgant.



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *