¿Qué voy a hacer? Je ne sais plus // mielinis lapelių pyragas

Lapkričio #mėnesioiššūkis pramušė. 

Galvoju apie save prieš trejus, galvojusią apie save prieš ketverius; ir rodos, kad tiek daug ūgtelėjau, rodos, nepaaugau nė per sprindį.

Kartais įsigyju kuponą apsilankyt melancholijos baseine su pirtim. Turškiuos senuose įrašuose, kurių tarp eilučių sukaišiotos prasmės taip taikliai duria tarp šonkaulių. O sykiais – pripažįstu – kontekstai nusidriekę tokiuosna toliuosna, kad nebepaveju.

Skaitydama Astos dalijimąsi apie kaukes, regisi, kiekviena ląstele jaučiu tą gabalais plėšančią tuometę priešpriešą — kai viena koja nori žengt, gi kita sako lėkt nuo atsivėrimo kiek galima toliau. Palūkėkit, ar ją įvardijau kaip tuometę? Pati į save mesiu akmenį, jei šiandien bent trečdalis manųjų įrašų išskrenda į MŽ be tokių abejonių.

Aš nežinau, man nepatogu kalbėt apie tai, kas skauda. Man nejauku atsisukti į tai, kas aplink petį esančius raumenis įdarbina rimčiau nei terarobikai ar gymstickai. Tad velku tas jausenas į vilnonę pasakojimų sermėgą – tokią storą, kad po dar trejų nė pati nebeatrinksiu, kur, šiuos žodžius dėliodama, buvau. Aš nežinau, bet žinau, kad taip jaustis yra nor-ma-lu, kai tinklaraščiai ir instagramos krykštauja atradimais, palmėmis ir snieglentėmis, gi mano kriauklė pilna ne perlų, o indų. Prieš miegą nubraukiu ašarą – daugiau neišeina – nė pati sau negebėdama įvardyti, kodėl, o kitą rytą apkarstau palangę spalvotom lemputėm. Ir palieka geriau, ir toliau spausdinu įrašą, laviruodama tarp tų dviejų pasirinkimų — kur manęs yra per daug, kur manęs nėra visai.


Šitokį pyragą pirmąsyk skanavau pas Ingą, kai vakarai buvo ilgi ir truputį keistesni nei dabar – ir pamilau iš pirmo traškaus pakraštėlio. O žiemos šventės yra šildantys prieskoniai ir citrusiniai vaisiai, tad argi galėčiau jums neprimint, koks smagus dalijimasis jais kvepiančiais lapeliais?


Muzikiniai kontekstai.

Spausdinti
Mielinis lapelių pyragas su cinamonu ir apelsinais
Mielinis lapelių pyragas su cinamonu ir apelsinais
Servings
porcijos
Ingredients
Tešlai
Įdarui
Servings
porcijos
Ingredients
Tešlai
Įdarui
Mielinis lapelių pyragas su cinamonu ir apelsinais
Instructions
Tešla
  1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, mieles ir druską. Nedideliame prikaistuvyje kaitinkite pieną ir sviestą, kol šis ištirps. Leiskite skysčiui šiek tiek pravėsti (kol bus vos aukštesnės nei kūno temperatūros) ir supilkite į miltų mišinį. Gerai išmaišykite. Minkykite tešlą apie penkias minutes, kol taps glotni. Uždenkite ir palikite pakilti šiltoje vietoje, kol jos tūris padvigubės.
Įdaras
  1. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite cukrų, cinamoną ir tarkuotą apelsino žievelę. Nedideliame prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir jį šiek tiek pakaitinkite, kol kiek paruduos.
Formavimas
  1. Kepimo formą (10x24 cm) ištepkite trupučiu tirpinto sviesto ir pabarstykite miltais arba išklokite kepimo popieriumi.
  2. Keletą kartų kumščiu paspauskite tešlą, kad iš jos išeitų oro perteklius. Palikite ją dar 5 minutėms.
  3. Ant švaraus lygaus miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą į maždaug 30 x 50 cm stačiakampį. Aptepkite jį tirpintu sviestu ir apibarstykite cukraus mišiniu. Šiek tiek paspauskite cukrų rankomis arba kočėlu, kad geriau priliptų prie tešlos.
  4. Tešlą supjaustykite išilgai į 6 vienodo pločio juosteles. Sudėkite jas vieną ant kitos ir vėl supjaustykite į 6 lygius gabalėlius. Lapelius statmenai sudėkite į kepimo skardą. Uždenkite švariu audiniu ir palikite pakilti šiltoje vietoje apie pusvalandį.
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. Į ją dėkite paruoštą kepimo formą. Po pusvalandžio patikrinkite, ar pyragas iškepė – peiliu šiek tiek praskleiskite pyrago viduryje esančius lapelius ir patikrinkite, ar tešla jau sausa. Jei pyragas kepa per greitai, jo viršų uždenkite folija.
  6. Išimkite pyragą iš orkaitės ir leiskite jam šiek tiek pravėsti. Perkelkite ant grotelių ir ragaukite iškart arba leiskite jam iki galo atvėsti.
Recipe Notes

Beje, tešlą galite pasiruošti iš vakaro, o pyragą kepti gardiems savaitgalio pusryčiams. Tereiks po pirmojo kildinimo pakilusią tešlą palikti šaldytuve pernakt. Kitą rytą leiskite tešlai atšilti kambario temperatūroje apie pusvalandį, o tada ją kočiokite.

Share this Recipe


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *