Mažmožių Dievas // Kuskuso salotos su keptais kaulavaisiais

Išdykusi vasara netikėtai pabėgo. Išėjo neatsisveikinusi, palikusi krūvą nešvarių rūbų ir neištesėtų pažadų. O dabar, užuot pasimėgavę Gerais Dideliais Dalykais (mokslo metų pradžia, pilnu miestu klegančių vaikų, kardeliais ir astromis), užsikasame Mažmožiuose (kiek kokių sąsiuvinių nupirkti, vaikų sveikatos pažymos dar neparuoštos, mažiausias per vasarą išaugo visas kelnes, pirmą dieną po atostogų darbe milijonas neperskaitytų ur neatsakytų laiškų). Stresas kikena kamputyje, Nuovargis startinėje pozicijoje – tuoj tuoj šoks į plaukus ir iškedens visus vasaros ir atostogų ispūdžius. Tryktu ironija ir sarkazmu, bet pati savanoriškai lipu į savo narvelio žiurkėno ratą. Jau ne kartą sakiau (ir dar kartosiu), kad mano išsigelbėjimas tokiose situacijose – Knygos ir Malonios Smulkmenos. Nes knygų priskirti prie smulkmenų niekaip negaliu. Skaitymas man yra vienas iš didžiausių malonumų (ne svarbiausias, ne vienintelis, bet labai didelis). Sumigdžiusi namus skaitau kiekvieną vakarą bent kelis puslapius, kartais (kai knyga labai gera), kelis šimtus puslapių. Dažnokai taupau miegą, kad galėčiau pabaigti skyrių:) Skaitymas dažnai man dovanoja ir kitą požiūrį į kasdienius dalykus, naują perspektyvą. Nes nuolat reikia sau pačiai priminti, kad viskas susideda iš smulkmenų ir gyvenimas smarkiai pagerėja pradžiuginus namiškius ir save maloniomis smulkmenomis.

Jokia paslaptis, kad labai mėgstu džiuginti kitus maistu. Taip ir šįkart – sugaudžiau į lėkštę Vasaros likučius, įbėriau gerą saują kvapų ir dar pridėjau braškių, kurių nėra salotų pavadinime, bet turėjau jų nusipirkusi ir šiaip labai jas mėgstu.

Dar ir prisikviečiau papildomų valgytojų su savo istorijomis ir džiaugsmais. Valgėme šias salotas šiltas, su antienos krūtinėle, o kitą dieną likusias salotas valgiau šaltas ir buvo taip pat gerai. Jaučiu, kad viskas į gerą.

 

Spausdinti
Kuskuso salotos su keptais kaulavaisiais
Kuskuso salotos su keptais kaulavaisiais
Servings
asmenims
Ingredients
Servings
asmenims
Ingredients
Kuskuso salotos su keptais kaulavaisiais
Instructions
  1. Į puodą supilkite apelsinų sultis, vandenį, suberkite cinamoną, kuminą ir druską. Užvirkite, tuomet suberkite perlinį kuskusą. Virkite apie 10 minučių, nukaiskite ir palaikykite uždengę dar penkias minutes. Dabar galite iškart maišyti su kitais ingredientais ir valgyti šiltas salotas, arba atvėsinkite ir turėsite šaltas.
  2. Persikus ir nektarinus nukaulinkite ir supjaustykite gan stambiais gabalėliais. Keptuvę su dviem šaukštais aliejaus įkaitinkite ir apkepkite kaulavaisių gabalėlius.
  3. Braškes nuplaukite ir supjaustykite ketvirčiais, baziliką sukapokite.
  4. Dubenyje sumaišykite visus padažo ingredientus, tuomet suberkite išvirusį kuskusą, keptus kaulavaisius, braškes bei bazilikus. Paragaukite, ar pakanka prieskonių. Skanaus!
Recipe Notes

KRUOPOS: galite naudoti smulkų kuskusą, jį pakanka užpilti verdančiu skysčiu ir palikti pastovėti 10 minučių. Vienam puodeliui smulkaus kuskuso pakanka vieno puodelio skysčio. Galite naudoti bulgurą, miežines ar kitas mėgstamas kruopas.

KAULAVAISIAI: tinka visi kaulavaisiai, taip pat vyšnios, trešnės. Koreguokite žaliosios citrinos sulčių kiekį padaže priklausomai nuo vaisių ar uogų rūgštumo. Uogų (braškių, šilauogių) aš niekuomet nekepu, man jos skanesnės neapdorotos.

ŽOLELĖS: čia tiktų iš šviežios mėtos arba šiek tiek šviežio šalavijo. Viskas priklauso nuo Jūsų fantazijos.

Share this Recipe

Apie knygą iš pavadinimo: visuomet įdomu skaityti kitų kultūrų autorius. Arundhati Roy „Mažmožių Dievas“ man tarsi langas į Indijos kasdieninį gyvenimą, tokį skirtingą nuo mūsų, kad kartais atrodo, lyg skaitytum išgalvotą pasaką. Apie kastas ir socialinius sluoksnius indijoje turiu tik miglotą suvokimą, apie Keralą žinau dar mažiau. Knyga labai subtiliai atskleidžia ne tik kitokio gyvenimo tvarką, bet ir ką reiškia gyventi ten ir būti tos tvarkos įkaitu. Tuo pačiu toje visiškai svetimoje kultūroje atrandu labai pažįstamus dalykus – meilę, skausmą, gėdą, liūdesį. Kažkada tyrinėdama prevencinius mechanizmus niekaip negalėjau patikėti, kad rizikos ir apsauginiai veiksniai yra universalūs ir nepriklauso nuo gyvenamosios vietos, kurltūros ar socialinio sluoksnio. Tyrimai labai akivaizdžiai tai įrodė, bet vistiek kaskart nustembu, kad žmonės tokie vienodi. Skiriasi tik išraiškos priemonės – ir kaip gražiai, man neįprastai autorė aprašo skaudžiausius savo išgyvenimus (knyga pusiau autobiografinė). Romanas nenuoseklus, susivėlęs laike ir įvykiuose, bet tai nepainioja ir netrugdo, leidžia tuos pačius įvykius pamatyti ir vaiko, ir suaugusiojo akimis. Skaitydama vis galvojau, kaip atsargiai pati turiu kalbėtis su savo vaikais ir kaip kiekvienas žodis kartais gali pakeisti jų gyvenimus. Dar galvojau, kas mano gyvenime yra Svarbūs Dalykai, o kas – tik Mažmožiai. Ir kad esu išties labai laiminga. Tai liūdna istorija, bet nepalieka kartėlio, tik leidžia labiau džiaugtis Gerais Dalykais.


Related Posts

Silva Rerum // Morkų tortas

Šiandien paskutinė vasaros diena. Dar gaudom vėją prie jūros, kadangi Vasara šiemet gudri ir baigiasi penktadienį, taip padovanodama visiems mokinukams papildomą savaitgalį. Bet, nors pirštukai dar beria smėlį, mintys vis dažniau užklysta į mokyklos suolą. Toks ypatingas laikas. Vaikai svajoja apie išsiilgtus draugus ir ką […]

Idziemy dalej a w oddali // Trupininis pyragas su obuoliais ir maskarpone

~ Dienoraštis, 2017.09.23 ~ Šie metai man gausūs –gausūs naujų kraštų, simpatijų, atradimų, pokyčių; apkalbėtų ir dar ne. „Kodėl Varšuva?“- manęs klausia. Gi atsakymas paprastas kaip obuolių pyragas iš stiklinės-miltų-stiklinės-cukraus: patogūs bilietai – teisingom dienom už šyptelt priverčiančią kainą. Tačiau kai manęs mieste vaikinas su […]



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *