Oh, it’s been a hell of a ride // Bandelių su marcipaniniu įdaru pyragas

Aš labai mėgstu receptų knygas. Tie spalvotom nuotraukom ir gardžiais pažadais išmarginti puslapiai veža labiau nei dar vienas – kad ir gražus! – receptas pintereste. Tačiau turbūt sutiksit – puslapius vartyti romantiška, bet receptus daug lengviau rasti skaitmenoj. Ir man taip gaila, kad rietuvės knygų guli naudojamos mažiau nei galėtų būti.

Ir šią savaitę atradau sprendimą — Eat Your Books. Išsyk atskleisiu – paslauga mokama. Bet, regisi, čia ir yra tas įrankis, kurio ieškojau! Jie indeksuoja receptų knygas. Naudojiesi puslapio paieška (pavyzdžiui, pagal ingredientą), o ji tau pasako, kurioje gi tavo turimoje knygoje, net kuriame puslapyje rasi savo kitą gardų nuotykį. Beje, indeksuoja ir tinklaraščius, ir nuosavus receptus – bet tam juk ir taip Rimtas Sistemas turime, tiesa?

O šiaip — kassyk, išmėginusi receptą iš margųjų puslapių, paplekšnoju sau per petį. Tada ir kokion naujon akis pakabinti mažiau apmaudu.


Sykį per mėnesį su mokyklos draugais rengiame vėlyvus pusryčius. Kartais užsukam vienon ar kiton gerų atsiliepimų susilaukusion vietą; kitais sykiais visi drauge šturmuojame vienų iš mūsų namus. Nuostabus tai ritualas; kai šiandien visi esame tokie užsiėmę, su ligi kraštų pripildytais asmeniniais darbų sąrašais– kasmėnesinė Monikos žinutė balsuojam-už-datą primena, kur visgi tie prioritetai.

Ir ne veltui papasakojau apie receptų knygas. Rugpjūtį, kai pusryčiams skanuką rinkau aš, išsyk žinojau, kad imsiuosi Astos knygos. Juk pusryčiai! Bandelės puikios – purios, drėgnos, minkštos. Ir visai vaivorykštei įdarų tinkamos. Iki rytojaus mokymų tai tapo mano pagal nutylėjimą gaminama mieline bandučių tešla!


Muzikiniai kontekstai.


Spausdinti
Bandelių su marcipaniniu įdaru pyragas
Šaltinis: A. Černė. Saulėtos virtuvės pusryčių knyga. Mano pakeitimai: užuot gaminusi marcipaninį įdarą, naudojau jau paruoštą marcipaninę masę.
Bandelių su marcipaniniu įdaru pyragas
Servings
bandelių
Ingredients
Tešlai:
Įdarui:
Viršui:
Servings
bandelių
Ingredients
Tešlai:
Įdarui:
Viršui:
Bandelių su marcipaniniu įdaru pyragas
Instructions
  1. Nedideliame dubenėlyje pieną pašildykite, kad būtų šiltas - apie 40°C. Suberkite į pieną, mažesniąją dalį cukraus ir sausas mieles. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir sausos mielės ištirps.
  2. Uždenkite mišinį ir palikite šiltoje vietoje pastovėti apie 10-15 minučių, kol paviršius suputos.
  3. Dideliame dubenyje sumaišykite 385 g miltų, likusį cukrų ir druską. Supilkite į dubenį mielių mišinį ir įmuškite kiaušinius. Išmaišykite, sudėkite kubeliais pjaustytą minkštą sviestą ir išminkykite. Minkykite apie 10 minučių, kol tešla bus minkšta, elastinga. Jei matote, kad tešla per skysta, po truputį berkite ikusius miltus. Iš išminkytos tešlos suformuokite rutulį.
  4. Dubenį, kuriame kildinsite tešlą, patepkite aliejumi. Dėkite į jį tešlos rutulį ir kelis kartus apsukite, kad visas jo paviršius pasidengtų aliejumi.
  5. Uždenkite dubenį ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie valandą, kol tešlos tūris padvigubės.
  6. Marcipano masę sutarkuokite burokine tarka. Sviestą ištirpinkite. Tešlai pakilus, išverskite ją ant švaraus ir miltais pabarstyto paviršiaus. Šiek tiek paminkykite ir iškočiokite maždaug 1/2 cm storio stačiakampį. Aptepkite sviestu ir tolygiai apibarstykite marcipanu.
  7. Pradėdami ilgąja kraštine, susukite tešlos stačiakampį į ritinėlį. Aštriu peiliu supjaustykite jį maždaug 4 cm storio riekelėmis. Sudėkite jas į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą (28 cm skersmens arba du 18-20 cm skersmens), guldydami ant šono. Tarp bandelių palikite tarpus - jos dar kils.
  8. Uždenkite kepimo indą rankšluostėliu ir palikite šiltai apie 30 minučių, kol bandelės padvigubės.
  9. Orkaitę įkaitinkite iki 190°C temperatūros.
  10. Pyragą aptepkite išplaktu kiaušiniu, apibarstykite ruduoju cukrumi bei migdolų riekelėmis.
  11. Kepkite apie 25-30 minučių, kol bandelės gražiai apskrus ir bus iškepusios. Palikite kepinį pastovėti išjungtoje orkaitėje apie 5 minutes. Šiek tiek atvėsinkite ir patiekite.
Share this Recipe


2 thoughts on “Oh, it’s been a hell of a ride // Bandelių su marcipaniniu įdaru pyragas”

  • Jule! Kaip aš džiaugiuosi, kad vėlyviesiems pusryčiams išsirinkai receptą iš mano knygos! 🙂 Atrodo nuostabiai, net kvepia iš nuotraukų! Beje, malonus sutapimas – lygiai prieš savaitę ir aš kviečiau draugus pusryčiams, ir lygiai taip pat kepiau šias bandeles 🙂

    • Asta! Ačiū už pasidalinimą :} O apskritai stebėčiausi, kokių sutapimų būna, bet… Bet šios bandelės tokios puikios, kad nenuostabu, kiek pusrytinio dėmesio susilaukia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *