“Na, kaip savaitgalis?”- klausia kolegos po dar vienų mokymų bakery. Priklausomai nuo to, tarp kurių susitikimų lakstau, atsakau – smagiai. Arba skaniai. Sakau, kepėm bandeles, ir kada nors prisiruošiu namuose sluoksniuotai tešlai, žinai, visą dieną užima. Sakau ir atsiverčiu outlooką.
O iš tiesų širdy kirba, kad — kad tas tris dienas esu kaip alternatyvioj visatoj, sustojusiam laike. Ir sekmadienį, didžiąją pristatymo dieną, apima gilus liūdesys – ypač jei šefas į tave jau kreipiasi vardu, jūs drauge juokiatės, o iš orkaitės tik tarp kitko iššoka koks kruasanas. Sykiais pasiteirauju savęs, apie ką tas liūdesys; bet tada verčiuosi ant šono ir bandučių pilnu skrandeliu sapnuoju saldžiausius įmanomus sapnus, kur mielės čiomp čiomp čiomp valgo cukrų, kur liejas glazūros upės, o dangus pasipuošęs devyniolikos atspalvių kandurinu.
Aš džiaugiuosi, kad grįžtu į tą darbą, į kurį grįžtu – į keturiasdešimt savaitinių, kur mano smegenys užsiima akrobatika, nuo lūpų vyniojasi argumentai, o kalendorius spalvotas susitikimais. Džiaugiuosi, kad toliau leidžiu šaknis į tą jaukų pilkai spalvotą ofisą, kad stiebiuosi, aukštyn rankas iškėlusi. Tik kartais vis dar – kaip ir prieš dešimtį metų – spusteli krūtinę, kad sviestu ir šokoladu tekvepia tik mano vakarai.
Kai tik dingsta vaizduotė, ką gardaus ir greito pasigaminti pietums darbe — vegetariški maltinukai rieda į trasą. Veikiausiai abiejų rankų pirštų nepakaktų suskaičiuoti, kiek įvairiausių jų jau išbandžiau – manau, jog jiems tinka kone visos kruopos, begalė daržovių ir dar daugiau prieskonių ir pagardų. Čia – vienas mano mėgstamiausių receptų.

Servings | porcijos |
- 1/4 st. bolivinių balandų (kynvos)
- 1/2 st. vandens
- žiupsnis pankolio sėklų
- 1/2 burokėlio
- 1 morka
- 1/2 svogūno
- 1/2 arb.š. prieskonių mišinio
- 1/2 arb.š. prieskoninių žolelių mišinio
- žiupsnis rūkytos aitriosios paprikos
- 1 valg.š. krakmolo
- 2 valg.š. smulkių avižinių dribsnių
- 3/4 arb.š. druskos
- 1/4 arb.š. pipirų
- aliejaus
- 4 valg.š. majonezo
- 2 valg.š. ajvar
- 1/4 arb.š. aitriųjų paprikų pastos
- 1 saldžioji paprika
- 2 pomidorai
- 1 svogūnas
- 2 saujos gražgarstės
- 4 bandelės
Ingredients Paplotėliai
Padažas
Patiekti
| ![]() |
- Kynvą pakepinkite sausoje keptuvėje, kol ims kvepėti riešutais. Supilkite vandenį ir pankolio sėklas. Uždengę virkite ant silpnos ugnies apie 5-7 minutes. Palikite uždengtame puode, kad išbrinktų.
- Iš daržovių išspauskite sultis. Jas išgerkite (jei sultys burokėlių – leiskite pastovėti) ir pamatuokite 1 st. išspaudų.
- Svogūną smulkiai sukapokite ir pakepinkite aliejuje. Kai jis ims minkštėti, suberkite prieskonius ir pakepinkite dar keletą minučių.
- Visas daržoves ir kynvą suberkite į didelį dubenį. Suberkite krakmolą ir iki smulkių miltų sumaltus avižų dribsnius (malkite kavamale arba virtuvės kombainu). Įberkite druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite. Pamėginkite suformuoti maltinuką – jei masė pernelyg biri, įberkite dar šiek tiek krakmolo ar avižų miltų. Paskanaukite, ar netrūksta druskos bei prieskonių.
- Kepkite iš abiejų pusių gerai įkaitintame aliejuje maždaug po 5 minutes.
- Sumaišykite visus ingredientus. Jei masė per tiršta, šiek tiek praskieskite ją vandeniu.
- Paprikas nepjaustytas pašaukite į orkaitę ir kepkite, kol suminkštės. Išimkite iš orkaitės ir nulupkite žievelę. Pomidorus supjaustykite riekelėmis, svogūnus - žiedais.
- Sausoje keptuvėje arba orkaitėje paskrudinkite pusiau perpjautą bandelę. Ant viršaus dėkite gražgarstės, tada paplotėlį. Patepkite padažu, uždėkite gabalėlį kepintos paprikos, riekelę pomidoro, kelis svogūno žiedus. Užvožkite antra bandelės puse ir valgykite, kol karštas.
Kažin, jei sulčių kuo spaust neturiu, gal tiks ir taip tiesiog tarkuota morka?
Indre, mėgink! Kadangi abi daržovės nėr labai sultingos, turėtų pavykt. Jei ką, pamėgink įberti papildomą pusšaukštį krakmolo :}