There were no women in my favorite bands // Kynvos ir daržovių maltinis

„Na, kaip savaitgalis?“- klausia kolegos po dar vienų mokymų bakery. Priklausomai nuo to, tarp kurių susitikimų lakstau, atsakau – smagiai. Arba skaniai. Sakau, kepėm bandeles, ir kada nors prisiruošiu namuose sluoksniuotai tešlai, žinai, visą dieną užima. Sakau ir atsiverčiu outlooką.

O iš tiesų širdy kirba, kad — kad tas tris dienas esu kaip alternatyvioj visatoj, sustojusiam laike. Ir sekmadienį, didžiąją pristatymo dieną, apima gilus liūdesys – ypač jei šefas į tave jau kreipiasi vardu, jūs drauge juokiatės, o iš orkaitės tik tarp kitko iššoka koks kruasanas. Sykiais pasiteirauju savęs, apie ką tas liūdesys; bet tada verčiuosi ant šono ir bandučių pilnu skrandeliu sapnuoju saldžiausius įmanomus sapnus, kur mielės čiomp čiomp čiomp valgo cukrų, kur liejas glazūros upės, o dangus pasipuošęs devyniolikos atspalvių kandurinu.

Aš džiaugiuosi, kad grįžtu į tą darbą, į kurį grįžtu – į keturiasdešimt savaitinių, kur mano smegenys užsiima akrobatika, nuo lūpų vyniojasi argumentai, o kalendorius spalvotas susitikimais. Džiaugiuosi, kad toliau leidžiu šaknis į tą jaukų pilkai spalvotą ofisą, kad stiebiuosi, aukštyn rankas iškėlusi.  Tik kartais vis dar – kaip ir prieš dešimtį metų – spusteli krūtinę, kad sviestu ir šokoladu tekvepia tik mano vakarai.


Kai tik dingsta vaizduotė, ką gardaus ir greito pasigaminti pietums darbe — vegetariški maltinukai rieda į trasą. Veikiausiai abiejų rankų pirštų nepakaktų suskaičiuoti, kiek įvairiausių jų jau išbandžiau – manau, jog jiems tinka kone visos kruopos, begalė daržovių ir dar daugiau prieskonių ir pagardų. Čia – vienas mano mėgstamiausių receptų.


Muzikiniai kontekstai.

Spausdinti
Daržovių ir kynvos maltinis
Daržovių ir kynvos maltinis
Servings
porcijos
Ingredients
Servings
porcijos
Ingredients
Daržovių ir kynvos maltinis
Instructions
Paplotėliai
  1. Kynvą pakepinkite sausoje keptuvėje, kol ims kvepėti riešutais. Supilkite vandenį ir pankolio sėklas. Uždengę virkite ant silpnos ugnies apie 5-7 minutes. Palikite uždengtame puode, kad išbrinktų.
  2. Iš daržovių išspauskite sultis. Jas išgerkite (jei sultys burokėlių – leiskite pastovėti) ir pamatuokite 1 st. išspaudų.
  3. Svogūną smulkiai sukapokite ir pakepinkite aliejuje. Kai jis ims minkštėti, suberkite prieskonius ir pakepinkite dar keletą minučių.
  4. Visas daržoves ir kynvą suberkite į didelį dubenį. Suberkite krakmolą ir iki smulkių miltų sumaltus avižų dribsnius (malkite kavamale arba virtuvės kombainu). Įberkite druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite. Pamėginkite suformuoti maltinuką – jei masė pernelyg biri, įberkite dar šiek tiek krakmolo ar avižų miltų. Paskanaukite, ar netrūksta druskos bei prieskonių.
  5. Kepkite iš abiejų pusių gerai įkaitintame aliejuje maždaug po 5 minutes.
Padažas
  1. Sumaišykite visus ingredientus. Jei masė per tiršta, šiek tiek praskieskite ją vandeniu.
Surinkimas
  1. Paprikas nepjaustytas pašaukite į orkaitę ir kepkite, kol suminkštės. Išimkite iš orkaitės ir nulupkite žievelę. Pomidorus supjaustykite riekelėmis, svogūnus - žiedais.
  2. Sausoje keptuvėje arba orkaitėje paskrudinkite pusiau perpjautą bandelę. Ant viršaus dėkite gražgarstės, tada paplotėlį. Patepkite padažu, uždėkite gabalėlį kepintos paprikos, riekelę pomidoro, kelis svogūno žiedus. Užvožkite antra bandelės puse ir valgykite, kol karštas.
Share this Recipe

Related Posts

Pomidorų pyragas

Mano vaikai vis dar labai mėgsta ir skaito Evelinos Daciūtės knygą „Laimė yra lapė“. Ten laimė yra oranžinės spalvos. Kiekvieną vakarą skaitydama knygą pagalvoju, kad mano laimė tikriausia yra raudona, bent jau maisto srityje. Kažkada galvojau apie spalvas ir supratau, kad mėgstamiausi mano dalykai yra […]

Truputis saulės šaltame vandeny // Šokoladinis apelsininis pyragas

Man rudenį kartais būna truputį sunku. Nes po smagios vasaros tenka grįžti į grežtesnius rėmus, laikytis ritmo ir dienos pasidaro labai panašios viena į kitą. Lietingi apsiblausę rytai nepadeda atsikelti, o vis vėliau tekant saulei vaikai meta kasmetinį kozirį: nesikelsiu, nes dar naktis. Tai ką […]



2 thoughts on “There were no women in my favorite bands // Kynvos ir daržovių maltinis”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *