Smulkūs šeimyniniai nusižengimai // Makaronų salotos su pomidorais ir šparaginėmis pupelėmis

Išties lietuviškas knygos vertimas skamba taip: Smulkūs vedybiniai nusikaltimai. Na bet man mano versija skamba tiksliau. Sutinku, kad leidykos pasirinkta antraštė skambesnė ir tinkamesnė, bet man iškart asocijuojasi su neištikimybe. O čia visai ne apie tai, nei knyga, nei mano pasakojimas. Apie knygą vėliau, o dabar apie salotas.

Kažkaip pastebiu, kad kuo toliau, tuo labiau einu į kompromisus. Ir su aplinkiniais, ir ypač su savimi. Darau dalykus, kurių prieš 10 metų tikrai nebūčiau dariusi: perku paruoštą sluoksniuotą tešlą, verdu pirktinius šaldytus koldūnus ir nešu marškinius į valyklą, kad juos ten išlygintų. Viskam turiu krūvą motyvų ir paaiškinimų, bet tai jie paruošti kitiems – pati sau turiu tiesiog pripažinti, kad mano susigalvotas tobulos šeimos paveikslas realybėje neegzistuoja. Čia kaip kokia fotosesija – pasipuoši gražiausiais rūbais, pasidažai, iš 100 kadrų išsirenki „geriausią“, dar leidi fotografui paretušuoti. Ir pasikabini ant sienos besišypsančios gražuolės nuotrauką. Jokio melo – ten tikrai tu, „pagauta“ tinkamiausiu kampu, palankiausioje šviesoje ir tuo metu daranti vieną dalyką – besišypsanti objektyvui. Bet gyvenime tai dažniau būni su džinsais ir numindytais kedais, per daug ataugusiomis nedažytų plaukų šaknimis, makijažu stalčiuje, o ne ant veido. Ir dažniausiai ne šypsaisi, o tik reguliuosi ir burbuliuoji, ką kas turi padaryti/nedaryti. Ta nuotrauka pasidaro tarsi priekaištas, kad gi galėtum pasitempti, pasipuošti, išsiblizginti namus, pagaminti koldūnus. Bet tada parbėga laimingi murzini vaikai iš lauko, vienas per kitą aiškindami, kad prie namo yra bala, gilesnė, negu jų botai – patikrinta praktinių tyrimų metu. Nusekusi šlapių pėdučių pėdsaku atrandi jaunąjį mokslininką besišildantį lovoje po kaldra. Su šlapiomis nešvariomis kojinėmis, žinoma. Ir tada galvoji, kad ta tobuloji nuotraukos mama pultų skalbti, džiovinti ir viską plauti. O tu tiesiog perrengi vaiką sausais rūbais ir drauge eini ieškoti knygos apie vandens kelionę. Nes na šiuo metu svarbiausia išsiaiškinti, kaip tos balos atsiranda, rūbus ir patalynę išskalbtis bus galima ir vėliau. Ir galvoji, kad viskas gerai. Kad iš vaikystės atsineštas suformuotas tobulos šeimos paveikslas tegu ir kabo ant sienos – gražu į jį kartais pasižiūrėti. O kasdien smulkūs workaround’ai ir shortcut’ai padeda išlaikyti sveiką protą. Linkiu visoms ir visiems būti geriau ne tobuliems, o laimingiems.

Šios salotos – vienas iš mano shortcut’ų. Visuomet gaminu pilną normą ir niekad nesuvalgome jų visų. Tada kitą dieną pakepu jas keptuvėje ir turiu šiltus pietus darbe. O trečios dienos vakare užpilu salotų likučius kiaušinio-pieno-tarkuoto sūrio plakiniu, pabarstau parmezanu, kišu orkaitėn ir traukiu puikiausią apkepą. Taip pat šios salotos labai tinka piknikams ar kelionėms.

Spausdinti
Makaronų salotos su pomidorais ir šparaginėmis pupelėmis
Pagal S.Ghayour knygą "Feasts"
Makaronų salotos su pomidorais ir šparaginėmis pupelėmis
Servings
porcijos
Ingredients
Servings
porcijos
Ingredients
Makaronų salotos su pomidorais ir šparaginėmis pupelėmis
Instructions
  1. Makaronus išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės. Nuskalaukite šaltame vandenyje ir palikite nusivarvėti 10 min. Suberkite į didelį dubenį, užpilkite 2 šaukštus pomidorų aliejaus ir gerai išmaišykite - taip makaronai nesulips.
  2. Nupjaustykite pupelių ankščių galiukus, jei ankštys ilgos - perpjaukite jas per pusę. Sudėkite paruoštas pupeles į verdantį vandenį ir virkite 4-6 minutes, priklausomai nuo ankšties storio. Nupilkite virimo vandenį ir panardinkite pupeles į kuo šaltesnį vandenį, kad virimo procesas sustotų. Atvėsintas pupeles nuvarvinkite.
  3. Pomidorus išimkite iš aliejaus, nuvarvinkite ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Aliejaus dar reikės, tad neišpilkite jo. Kaparėlius nuvarvinkite, petražoles sukapokite.
  4. Sudėkite į makaronus pupeles, pjaustytus pomidorus, kaparėlius, pinijas, petražoles ir sutrupinkite fetą. Gerai išmaišykite. Pagardinkite salotas nuo pomidorų likusiu aliejumi, druska ir pipirais. Skanaus!
Recipe Notes

ALYVUOGĖS: Čia dar labai tinka stambiai pjaustytos juodosios arba kalamatos alyvuogės, bet šįkart pamiršau jų nusipirkti:)

SŪRIS: fetą galite keisti halumiu, tradiciniu lietuvišku varškės sūriu arba ožkos sūriu.

BE PIENO PRODUKTŲ: vietoj fetos naudokite tofu arba nedėkite sūrio visai.

Share this Recipe

Apie knygą iš pavadinimo: 2004 leidykla Alma littera išleido knygų seriją „keista kolekcija“. Šešios labai keistos prancūzų autorių knygos. Nežinau, kas tas knygas atrinko, ir kam šovė mintis tokią kolekciją sukurti, bet norėčiau paspaust tam žmogui ranką. Man šios knygos labai patinka. Jei jau apie tai prakalbom, galvoju, kad reikia jas vėl paskaityti:)

Eric-Emmanuel Schmitt „Smulkūs vedybiniai nusikaltimai“ yra pjesė. Šiaip nemėgstu skaityti tokios formos kūrinių, na bet būna išimčių. Istorija apie žmones, turinčius progą pažinti vienas kitą iš naujo po 15 santuokos metų. Nes vyras vieną dieną po traumos atsibunda nieko neatsimindamas.  Labai smagūs sutuoktinių pokalbiai ir netikėti atradimai. Pamenu, kai skaičiau knygą pirmąkart, 15 bendro gyvenimo metų atrodė labai daug. Su vyru skaičiuojame vienuoliktus santuokos metus ir šiandien šią knygą skaitau visai kitaip:)


Related Posts

Silva Rerum // Morkų tortas

Šiandien paskutinė vasaros diena. Dar gaudom vėją prie jūros, kadangi Vasara šiemet gudri ir baigiasi penktadienį, taip padovanodama visiems mokinukams papildomą savaitgalį. Bet, nors pirštukai dar beria smėlį, mintys vis dažniau užklysta į mokyklos suolą. Toks ypatingas laikas. Vaikai svajoja apie išsiilgtus draugus ir ką […]

Idziemy dalej a w oddali // Trupininis pyragas su obuoliais ir maskarpone

~ Dienoraštis, 2017.09.23 ~ Šie metai man gausūs –gausūs naujų kraštų, simpatijų, atradimų, pokyčių; apkalbėtų ir dar ne. „Kodėl Varšuva?“- manęs klausia. Gi atsakymas paprastas kaip obuolių pyragas iš stiklinės-miltų-stiklinės-cukraus: patogūs bilietai – teisingom dienom už šyptelt priverčiančią kainą. Tačiau kai manęs mieste vaikinas su […]



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *