Laimė yra lapė // Šaltalankių tortas

Tik išlindo saulė ir viskas gamtoje pradėjo keistis nenusakomais greičiais. Atrodo, dar praeitą savaitę pumpurai vos vos pasirodė, o šiandien jau žydi sakuros ir kaštonai kelia žiedų kekes. Viskas taip greitai, kad net nespėji visko sužiūrėt. Tas pats ir kasdienybėj- krūva vienas už kitą įdomesnių projektų, naujų žmonių ir susitikimų, net nespėjam apie viską papasakot. Tai šiandien apie tris labai gerus dalykus: mylimiausią mažojo knygą, lietuviškus maisto produktus ir šimtą tortų.

Renata iš Sezoninės virtuvės visuomet kupina įdomiausių idėjų. Štai šimtąjį Lietuvos gimtadienį ji sugalvojo švęsti su 100 tortų! Būtinai pasiskaitykite daugiau apie „100 tortų Lietuvai“ ir susitinkam gegužės 26 d. Druskininkuose, kur galėsite paragauti ir mano šaltalankių torto. Man šis tortas tikriausia pats lietuviškiausias iš mano gaminamų – su avižiniu pagrindu ir vaikyste kvepiančiomis uogomis – šaltalankiais. Jei bent kartą esate rinkę šaltalankius, tai žinote, kokie dygliuoti jų stiebai ir kokios trapios uogos, kaip lengvai jos tyžta ir kaip sunkiai renkasi. Gal todėl jų sultys ir uogienė paskui būdavo tokie stebuklingai skanūs:)

Jau senai neberenkam šaltalankių ir mano vaikai iki šiol net nelabai pažinojo jų skonį. Bet netinėtai atradau Nordic Berry uogų tyres. Jų tyrės skirtos šiltiems ir šaltiems gėrimams gaminti (tie gėrimai tikrai labai skanūs ir mėgstami vaikų), bet kai paragavau šaltalankių tyrės, iškart žinojau, kad gaminsiu iš jos tortą. Tiesa, vis niekaip nepavykdavo pagaminti to torto, nes pirmuosius tyrės butelius vaikai sugėrė greičiau, nei man susigulėjo planas, su kuo tą šaltalankį derinti:) Ateity rasite dar ne vieną receptą su šia ir kitomis Nordic Berry tyrėmis, nes mes jas labai pamėgome. Man visuomet labai svarbu ne tik skonis, bet ir produkto sudėtis. Tai štai šių tyrių sudėtis puiki – daug uogų, prieskonių, mažai cukraus, tik natūralūs ingredientai. Jei gaminate tortus su vaisių tyrėmis, tai žinote, kiek užtrunka tas tyres pasigaminti. Arba kiek kainuoja profesionalams skirtos vaisių tyrės. Todėl taip džiaugiuosi atradusi Nordic Berry. Ir dar turiu paminėti, kad čia nėra reklaminė žinutė, tiesiog noriu pasidalinti gerais atradimais. Kol kas šias tyres randu pirkti tik Žirnio krautuvėlėje jei pamatysite jas dar kur nors – būtinai papasakokite:)

Na ir apie knygą iš pavadinimo – jau esu ją minėjusi ją anksčiau, tai Evelinos Daciūtės knygą „Laimė yra lapė“. Ji yra laimėjusi gražiausios 2016 m. knygos vaikams titulą, bet mes ją atradome anksčiau, užpraeitų metų knygų mugėje. Ieškojau gražių knygų vaikams ir akį patraukė fantastiškos Aušros Kiudulaitės iliustracijos, tuo labiau kad minkšta lapytė nuo kūdikystės yra mėgstamiausias mano mažiausiojo miego žaislas. Man šioje knygoje istorija ir žodžiai tobulai dera su paveiksliukais. Nepasakosiu daug apie istoriją – tikriausia jau visi pažįsta Povilą, jo draugę lapę ir jos oranžinę filosofiją. Šią knygą prieš miegą vaikams esu skaičiusi daugiau nei 100 kartų, jau beveik mintinai moku tekstą (vaikai irgi). Bet kaskart mes ten atrandame naujų dalykų – kartais jie pasislėpę žodžiuose, kartais iliustracijose. Tentiek daug visokių lyrinių nukrypimų, kad mums tai puikiausia knyga praktiškai visų gyvenimo problemų aptarimui.

Lapė ir Povilas mėgsta vardinti visokius gerus oranžinius dalykus, tai tarp jų minima šaltalankų uogienė. Vaikai primąkart labai klausinėjo, kas tie šaltalankiai. Tai spėkit kodėl dabar šaltalankių gėrimas pats mėgstamiausias:) Šįkart tą mėgstamiausią skonį perkėlėm ir į tortą, kad tortas būtų laimės skonio. Spalva gaunasi visai ne oranžinė, bet skonis tai pakankamai oranžinis, kad būtų paminimas kai perskaičius knygą vardinam kas yra laimė. Tad, jei trūksta gyvenime laimės, išsikepkit šį tortą:)


Spausdinti
Šaltalankių tortas
26 cm skersmens tortui
Šaltalankių tortas
Servings
Ingredients
pagrindui
baltojo šokolado sluoksniui
šaltalankių sluoksniui
Servings
Ingredients
pagrindui
baltojo šokolado sluoksniui
šaltalankių sluoksniui
Šaltalankių tortas
Instructions
pagrindas
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  2. Plaktuvu plakite sviestą ir cukrų, kol masė pabals. Palaipsniui supilkite paplaktą kiaušinį ir plakite, kol masė taps visiškai vientisa. Įmaišykite persijotus miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Galiausiai supilkite avižinius dribsnius ir gerai išmaišykite.
  3. Tarp dviejų kepimo popieriaus lapų iškočiokite tešlą iki 1 cm storio. Nuimkite viršutinį lapą ir kepkite pagrindą 15–20 minučių, kol šis paskrus iki šviesiai rudos spalvos. Ištraukite ir atvėsinkite 5 minutes.
  4. Kol dar pagrindas šiltas, išpjaukite torto dydžio apskritimą ir, jam atvėsus, apjuoskite jį konditeriniu žiedu (arba dėkite į kepimo formą su nusegamais šonais).
baltojo šokolado sluoksnis
  1. Želatinos lapelius pamerkite į šaltą vandenį. Šokoladą ištirpinkite vandens garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje.
  2. 100 ml grietinėlės pakaitinkite iki 80 laipsnių* ir sudėkite išmirkytą ir nusunktą želatiną. Kai želatina ištirpsta, sumaišykite ją su ištirpintu šokoladu ir leiskite masei atvėsti iki 35 laipsnių*.
  3. Likusią grietinėlę išplakite iki standumo ir mentele sumaišykite su atvėsusia šokolado mase. Supilkite putėsius ant pagrindo ir padėkite į šaldytuvą.
šaltalankių sluoksnis
  1. Želatinos lapelius pamerkite į šaltą vandenį. Šaltalankių tyrę pakaitinkite su cukrumi, kol cukrus ištirps. Įmaišykite išmirkytą nusunktą želatiną. Atvėsinkite iki 35 laipsnių*.
  2. Plaktuvu išplakite maskarponės sūrį. Supilkite grietinėlę ir plakite, kol kremas sustandės ir pradės formuotis minkšti bokšteliai. Įmaišykite šaltalankių tyrę.
  3. Supilkite šaltalankių putėsius ant sustingusio baltojo šokolado sluoksnio ir palikite šaldytuve bent 4 valandoms, geriausia – per naktį.
  4. Nuimkite konditerinį žiedą ar nusegamus formos šonus ir puoškite liofilizuotomis uogomis bei migdolų plokštelėmis.
Recipe Notes

*Kepant šį tortą, maisto termometras nebūtinas. Grietinėlę ir šaltalankių tyrę kaitinkite tol, kol jos pradės smarkiau garuoti, bet neužvirs. O masę su želatina vėsinkite iki vos šiltesnės nei kambario temperatūra.

Share this Recipe

Related Posts

Silva Rerum // Morkų tortas

Šiandien paskutinė vasaros diena. Dar gaudom vėją prie jūros, kadangi Vasara šiemet gudri ir baigiasi penktadienį, taip padovanodama visiems mokinukams papildomą savaitgalį. Bet, nors pirštukai dar beria smėlį, mintys vis dažniau užklysta į mokyklos suolą. Toks ypatingas laikas. Vaikai svajoja apie išsiilgtus draugus ir ką […]

Have you ever been free // Šokoladinio muso ir vyšnių tortas

Nebesuprantu – ar čia mano norai tokie paprasti, ar man tiesiog sekasi, ir su amžiumi visa, kas anksčiau atrodė taip Sudėtinga, Sunku ir Suplanuotina, einasi paprasčiau – lyg per (riešutų) sviestą. Dar puikiai atsimenu kaip prieš kokį dešimtmetį, kai su tėvais ruošėmės važiuoti Norvegijon, paskutinę […]



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *