Vėjo vardas // Egiptietiškas ryžių ir lęšių troškinys KOSHERI

Man patinka žiema, sniegas ir šaltis. Galiu valandų valandas su vaikasi važinėti rogėmis, slidinėti ir voliotis sniege. O grįžus namo norisi ko nors šilto, kvapnaus ir skanaus. Ar pastebėjote, kad žiemą norisi visai kitokių prieskonių? Va tada pradedu vartyti Artimųjų Rytų receptus.

Šis troškinys tiesiog skanus pats vienas, ir šiltas, ir šaltas. Visuomet gaminu jo daugiau ir kitądien turiu ką įsidėti pietums.

Spausdinti
Ryžių ir lęšių troškinys KOSHERI
Pagal Y.Ottolenghi knygą "The Cookbook"
Ryžių ir lęšių troškinys KOSHERI
Servings
valgytojams
Ingredients
Pinkantiškam pomidorų padažui
Servings
valgytojams
Ingredients
Pinkantiškam pomidorų padažui
Ryžių ir lęšių troškinys KOSHERI
Instructions
Padažas
  1. Pradėkite nuo padažo. Susmulkinkite česnako skilteles ir čili pipirus, suspjaustykite pomidorus kubeliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite česnaką su čili. Sudėkite pomidorus, supilkite vandenį, actą, kuminą ir arbatinį šaukštelį druskos. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 min, kol padažas sutirštės. Nukaiskite, sudėkite kapotą kalendrą ir paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų ar daugiau kalendros.
  3. Padažą laikykite šiltai arba atvėsinkite - jį galima valgyti ir šiltą, ir šaltą. Nepamirškite paragaudami padažą prieš patiekdami, jei vartosite jį atvėsintą.
Kosheri
  1. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite svogūnus kol jie gerai apskrus. Paskleiskite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
  2. Nuplaukite lęšius, užpilkite dideliu kiekiu šalto vandens ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 25 minutes. Nepervirkite, kad lęšiai nepavirstų į košę. Nukoškite.
  3. Šaltame vandenyje gerai nuplaukite ryžius. Nukoškite ir gerai nuvarvinkite.
  4. Didelėje keptuvėje ar troškintuve ištirpinkite sviestą ir suberkite nevirtus makaronus. Maišydami kepkite kol vermišeliai įgaus auksinę spalvą. Sudėkite nuplautus ryžius ir gerai išmaišykite, kad visos kruopos pasidengtų sviestu.
  5. Supilkite sultinį ar vandenį, suberkite muskato riešutą, cinamoną, 1 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir gerą žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų. Užvirkite, primažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite 12 minučių.
  6. Nukaiskite, nuimkite dangtį, uždenkite keptuvę švariu medvilniniu rankšluosčiu ir vel uždėkite dangtį. Palikite 5 minutėms.
  7. Šakute supurenkite ryžius, sudėkite lęšius ir didžiąją dalį keptų svogūnų - šiek tiek pasilike pateikimui. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.
  8. Sudėkite ryžius į serviravimo indą ir apibarstykite likusiais kepintais svogūnais. Patiekite karštus su šaltu arba šiltu pomidorų padažu.
Recipe Notes

CHEAT'ai ir SHORTCUT'ai: visas reikalas užima nemažai laiko, ir šis troškinys tikrai to vertas. Bet kartais, pavyzdžiui per atostogas ar kelionėse, galima šiek tiek pasukčiauti:) Naudokite konservuotus lęšius, smulkintus konservuotus pomidorus padažui ir Ikea keptus svogūnus.

NĖ DIENOS BE MĖSOS? tai puikus vegetariškas patiekalas, bet mažesnėmis porcijomis gali atlikti ir garnyro vaidmenį. Pomidorų padažą galite keisti agurkų ir pomidorų salotomis.

MAKARONAI: jei netyčia pamiršote jų parsinešti, galima patiekalą gaminti ir be jų, nors jie patiekalą pakylėja į kitą lygį. Vermišelius galima keisti orzo (ryžių formos makaronai), raidelėmis arba kitais smulkiais makaronais. Galima sulaužyti/sukarpyti spagečius.

BE GLITIMO/BE PIENO: nedėkite makaronų o sviestą keiskite alyvuogių arba kokoso aliejumi.

Share this Recipe

Apie knygą iš pavadinimo: jei dar neskaitėte P. Rothfuss „Vėjo vardo“, būtinai tai padarykite. Tai labai įtraukianti ir graži knyga (žinau žinau, dažnai taip sakau, bet taigi smagu, kad tiek gerų knygų yra:). Tai pirmoji trilogijos knyga, trečioji dar neišleista ir fanų nekantriai laukiama. Jei Jums patinka Ledo ir ugnies giesmė, jei patinka Žiedų valdovas (čia turiu minty knygas, ne filmus) – tai čia viena iš „must read“ sąrašo. Kad ir kaip banaliai beskambėtų, kai knygas rašo atitinkamą išsilavinimą turintys žmonės, tai jaučiasi. Žinoma, yra talentų, kuriems tas išsilavinimas nebūtinas, bet jų vienetai. Tikrieji šedevrai, mano galva, sukuriami ne vien talentu, bet ir sunkiu nuolatiniu darbu.

Knygą tiesiog malonu skaityti. Dabartis persipina su praeitimi, daug vietos spėjimams ir fantazijai, daugialypiai veikėjai ir netikėti siužeto vingiai. Galvoju, kad šį ryžių-lęšių troškinį Kvoutas galėtų valgyti Severene, maerio Alverono dvare.

 


Related Posts

There were no women in my favorite bands // Bolivinės balandos ir daržovių maltinis

„Na, kaip savaitgalis?“- klausia kolegos po dar vienų mokymų bakery. Priklausomai nuo to, tarp kurių susitikimų lakstau, atsakau – smagiai. Arba skaniai. Sakau, kepėm bandeles, ir kada nors prisiruošiu namuose sluoksniuotai tešlai, žinai, visą dieną užima. Sakau ir atsiverčiu outlooką. O iš tiesų širdy kirba, kad — kad tas […]

Pomidorų pyragas

Mano vaikai vis dar labai mėgsta ir skaito Evelinos Daciūtės knygą „Laimė yra lapė“. Ten laimė yra oranžinės spalvos. Kiekvieną vakarą skaitydama knygą pagalvoju, kad mano laimė tikriausia yra raudona, bent jau maisto srityje. Kažkada galvojau apie spalvas ir supratau, kad mėgstamiausi mano dalykai yra […]



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *