Kita istorijos pusė// Kuskuso pyragas su sūrio kremu

Šis mėnuo mūsų tinklaraštyje nostalgiškas – mėnesio iššūkyje skaitome senus viena kitos receptus ir gaminame juos iš naujo. Ta proga pavarčiau ir savo senus užrašus, dar iš to meto, kai su Asta rašėme knygą apie kruopas. Pamenu, kai ruošėme kai kuriuos skyrius, ištisas savaites šeimyniškiai turėjo valgyti patiekalus iš tos pačios kruopos. Tai kuskuso etapu mano šeimoje niekas nesiskundė, kad na ir vėl iš to patie gaminu. Kuskusą mėgstame visais pavidalais ir jį valgome netgi desertui. Čia toks itin paprastas pyragas su daug interpretacijų galimybių: naudokite kitokias sultis, kitokius džiovintus vaisius ar uogas, gal riešutus ir kaskart turėsite kitokį patiekalą.

Iš kruopų knygos apie kuskusą:

Kuskusas – tai smulkūs rutuliukai, gaminami iš manų kruopų, vandens, kietagrūdžių kviečių miltų ir druskos. Šiuo žodžiu vadinamos ir kruopos, ir iš jų pagaminti patiekalai. Tradiciškai manai, miltai ir druska specialiame negiliame inde šlakstomi vandeniu ir trinami tarp delnų. Gauti rutuliukai sijojami per rėtį ir džiovinami saulėje. Tai labai sunkus darbas, kurį moterys dirbdavo sezoniškai, kelis kartus per metus. Šiuo metu gamybos procesas mechanizuotas, tad pagaminami didesni kuskuso kiekiai. Parduotuvėse galime rasti smulkaus arba stambaus kuskuso, pastarasis vadinamas perliniu. Dar galima aptikti įvairiaspalvio kuskuso, jo gamybos metu pridedama įvairių augalinių priedų, nudažančių kruopas žalsva, oranžine ar rausva spalva.

Spausdinti
Kuskuso pyragas su sūrio kremu
Instructions
  1. Puode sumaišykite kuskusą, obuolių sultis, druską ir citrinos žievelę. Maišydami užvirkite.
  2. Nukaiskite ir įmaišykite stambiai kapotas džiovintas spanguoles. Košę sukrėskite į pyrago formą nuimamu kraštu ir atvėsinkite.
  3. Iki vientisos purios masės suplakite sūrį, grietinėlę, cukraus pudrą ir citrinos sultis. Paruoštą kremą užtepkite ant pyrago ir palikite šaldytuve bent trims valandoms.
  4. Puoškite šilauogėmis ir kapotomis pistacijomis ar kitomis megiamomis uogomis ir riešutais.
Recipe Notes

Variantai:

BE LAKTOZĖS: sūrį ir grietinėlę keiskite kokoso ar kita augaline grietinėle.

SULTYS: tinka bet kokios nerūgščios sultys.

UOGOS IR RIEŠUTAI: tinka bet kokie Jūsų mėgstami džiovintų ir šviežių uogų bei riešutų deriniai.

Share this Recipe

Related Posts

Have you ever been free // Šokoladinio muso ir vyšnių tortas

Nebesuprantu – ar čia mano norai tokie paprasti, ar man tiesiog sekasi, ir su amžiumi visa, kas anksčiau atrodė taip Sudėtinga, Sunku ir Suplanuotina, einasi paprasčiau – lyg per (riešutų) sviestą. Dar puikiai atsimenu kaip prieš kokį dešimtmetį, kai su tėvais ruošėmės važiuoti Norvegijon, paskutinę […]

There were no women in my favorite bands // Kynvos ir daržovių maltinis

„Na, kaip savaitgalis?“- klausia kolegos po dar vienų mokymų bakery. Priklausomai nuo to, tarp kurių susitikimų lakstau, atsakau – smagiai. Arba skaniai. Sakau, kepėm bandeles, ir kada nors prisiruošiu namuose sluoksniuotai tešlai, žinai, visą dieną užima. Sakau ir atsiverčiu outlooką. O iš tiesų širdy kirba, kad — kad tas […]



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *