The time is now // Karamelinis obuolių cheesecake

Ne sykį įsitikinau: jei noriu desertu nudžiuginti kompaniją, kurioje renkasi įvairių skonių turintys žmonės, cheesecake‘ai tiks visada. Tiesą sakant, veikiausiai dar nesu sutikusi žmogaus, kuris, vaišinamas tokio tipo pyragu, nuliūstų ar atsakytų jų nemėgstąs!

Bet žinot, kaip būna, kai užsinori kažko truputį kito(kio). Pavyzdžiui, aš labai mėgstu morkų tortus (keista, kad į MŽ dar saviškio neperkėliau!). Bet nu-kažkaip-biški-kitaip norisi — negi tą patį tortą keturiasdešimt penktąjį kartą kepsi. Ir tada iš orkaitės šoka ne šiaip šakninių daržovių pyragai, o… morkų ir pastarnokų.

Taip ir su cheesecake‘ais. Matau, jog dar senajame tinklarašty esu išbandžiusi ne vieną, ne du – su karamele ir su uogomis, keptus ir stingdytus. Beje, brūkštelėdama šią įžangą, užmečiau akį į wiki. Užmestoji akis pasikvietė draugėn antrąją, juodvi sužibo, ir dabar aš noriu make all the cheesecakes. Oi.

Bet grįžtu prie šiandienos herojaus. Galvoje vis kirbėjo noras įprastus grietinėlės sūrio pyragus kiek paįvairinti. O jei, prapjovę pyragą, jame netikėtai rastume gardų ir gaivų įdarą? Mintis užkabino, kiek panaršiau aplink, ir po keleto eksperimentų atradau šį pyragą – dailų, kvapnų, itin jaukų. Biški labiau rudenišką — bet trumpam su rankiniu bagažu pargrįžusiai žiemai irgi bus kaip tik.


Muzikiniai kontekstai.

Instructions
Pagrindas
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. 20 cm atsegamą kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Sausainius sumalkite iki trupinių, suberkite druską.
  3. Sviestą ištirpinkite ir supilkite į trupinius. Gerai išmaišykite - masė turi priminti šlapią smėlį.
  4. Trupinius tolygiai paskirstykite kepimo formoje, paspauskite ir kepkite 10-15 minučių. Pagrindas turi vos parusti. Atvėsinkite ant grotelių.
Įdaras
  1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
  2. Nedideliame prikaistuvyje ant silpnos ugnies kaitinkite obuolius, cukrų, citrinos sultis ir prieskonius, kol išsiskirs sultys, o obuoliai suminkštės (man tai truko apie 10-15 minučių).
  3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltus ir vandenį. Įmaišykite šį mišinį į obuolius ir pakaitinkite dar 5-10 minučių, kol sultys sutirštės.
  4. Leiskite įdarui visiškai atvėsti.
Kremas
  1. Želatiną sumaišykite su 60 ml grietinėlės ir leiskite išbrinkti.
  2. Kitame dubenyje plakite likusią grietinėlę iki minkštų putų (kiek tvirtesnių nei gaminant musus).
  3. Kitame dubenyje išplakite sūdytą karamelę, grietinėlės sūrį, maskarponę ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
  4. Atsargiai įmaišykite grietinėlę
  5. Želatiną ištirpinkite. Į ją įdėkite keletą šaukštų grietinėlės masės, kad suvienodintumėte temperatūrą. Įmaišykite į likusį kremą.
Surinkimas
  1. Ant atvėsusio pagrindo supilkite kiek daugiau nei pusę kremo.
  2. Kreme padarykite įdubimą, sudėkite obuolių įdarą ir išlyginkite.
  3. Supilkite likusį kremą. Išlyginkite. Dekoruokite sūdyta karamele ir trupintais sausainiais.
  4. Tortą palikite šaldytuve bent keletui valandų arba pernakt.
Recipe Notes

Sūdytą karamelę gaminu pagal šį receptą, tik vaisių tyres keičiu riebia grietinėle ir katinu iki 104°C.

Share this Recipe

Related Posts

Silva Rerum // Morkų tortas

Šiandien paskutinė vasaros diena. Dar gaudom vėją prie jūros, kadangi Vasara šiemet gudri ir baigiasi penktadienį, taip padovanodama visiems mokinukams papildomą savaitgalį. Bet, nors pirštukai dar beria smėlį, mintys vis dažniau užklysta į mokyklos suolą. Toks ypatingas laikas. Vaikai svajoja apie išsiilgtus draugus ir ką […]

Have you ever been free // Šokoladinio muso ir vyšnių tortas

Nebesuprantu – ar čia mano norai tokie paprasti, ar man tiesiog sekasi, ir su amžiumi visa, kas anksčiau atrodė taip Sudėtinga, Sunku ir Suplanuotina, einasi paprasčiau – lyg per (riešutų) sviestą. Dar puikiai atsimenu kaip prieš kokį dešimtmetį, kai su tėvais ruošėmės važiuoti Norvegijon, paskutinę […]



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *