Jūra vandenynas // Crème caramel

Anądien laukėme namie svarbių svečių, kurie labai mėgsta mano crème brûlée. Bet va, bėda, nusibaigė mano degiklis, o po griliumi prideginti kremai per daug sušyla mano skoniui. Teko galvoti alternatyvas. Pirma mintis buvo panna cotta. Sugalvojau, kad reikia mažiau riebios nei klasikinė, tad pasibandžiau versijas su kefyru, jogurtu ir pasukomis – visas reikalas nusipelno atskiro įrašo, papasakosiu kada apie atradimus ir nesėkmes. Bet dieną prieš svarbiąją vakarienę mane aplankė nušvitimas – taigi šimtą metų negaminau kito flano tipo deserto – karamelinio kremo, prancūziškai vadinamo crème caramel. Pasivarčiau senus užrašus, pakeliui namo nusipirkau reikalingus produktus – ir pirmyn. Bandymams laiko nebebuvo, bet buvau rami – su savo naująja garine orkaite galiu iškepti bet kokį flaną tobulai:)

Na ir ką – puikus desertas! lengvesnis, nei crème brûlée, nes ruošiamas su pienu. Degintos karamelės kartumas smagiai kontrastuoja su švelniu minkštu kremu. Ir patiekti paprasčiau – nereikia kiekvieno deserto prideginti:)

Šiems desertams paruošti būtini keraminiai indeliai, vadinami ramequin (pranc.) arba ramekin (angl.). Šio deserto neparuošite nei viename dideliame inde, nei metalinėje keksiukų formoje. Nesu tikra ir dėl silikoninių formelių – esu mačiusi internete, kad jos naudojamos šiam desertui, bet daugiau blogų atsiliepimų nei gerų.

Dar rasite pastabą pačiame recepte, bet labai svarbu neperkepti šio deserto. Esu mačiusi daugybę desertų ir jų nuotraukų su tokiais burbuliukais šonuose – tai jau ženklas, kad flanas perkeptas. Desertas turėtų būti minkštas, purus, bet gerai laikyti formą. Konsistencija labai panaši į crème brûlée.

Labai rekomenduoju!

Spausdinti
Crème caramel
Crème caramel
Servings
porcijos
Ingredients
karamelei
Servings
porcijos
Ingredients
karamelei
Crème caramel
Instructions
  1. Pirmiausia paruoškite karamelę. Puode storu dugnu arba keptuvėje sumaišykite cukrų su vandeniu ir kaitinkite iki užvirimo, nebemaišykite. Virkite sirupą, kol šis taps gintaro spalvos. Iškart padenkite kremo indelių dugnus plonu karamelės sluoksniu. Dirbkite greitai, nes karamelė labai greitai kietėja.
  2. Vanilės ankštį perpjaukite išilgai, iškrapštykite sėklytes ir sudėkite jas į pieną. Pieną su vanile pakaitinkite iki 90 laipsnių temperatūros, neužvirkite.
  3. Kiaušinius ir kiaušinių trynius sumaišykite su cukrumi. Netrinkite iki baltumo, tereikia, kad cukrus susimaišytų su kiaušinių mase, nereikia, kad ištirptų.
  4. Nuolat maišydami plona srovele supilkite pieną į kiaušinių masę. Perkoškite per smulkų sietelį.
  5. Supilkite skystį į indelius ir kepkite vandens vonelėje arba garinėje orkaitėje. Kepant garinėje orkaitėje 50 proc.garų/50 proc. karšto oro režimu 99 laipsnių temperatūroje, visas reikalas užtrunka 40 minučių. Jei kepate paprastoje orkaitėje, orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių, kremo indelius sudėkite į gilesnę skardą ir pripilkite verdančio vandens. Vandens pilkite tiek, kad apsemtų indelius tiek, kiek pripildyta kremo. Kepimo laikas priklausys nuo indelių dydžio ir orkaitės, tad tiesiog prižiūrėkite ir tikrinkite.
  6. Labai labai svarbu neperkepti kremo, nes tuomet turėsite saldžią kiaušinienę. Jei kremas iškeptas nepakankamai, tuomet jis nelaikys formos. Tad kaip suprasti, kad kremas jau pakankamai iškepęs? Pajudinus indelį, kremo vidurys turi lengvai siūbuoti, bet jau nebūti skystas. Tuomet reikia ištraukti indelius iš orkaitės ir vandens, kitaip kepimo procesas tęsis.
  7. Atvėsinkite kremą, uždenkite maistine plėvele arba aliuminio folija ir padėkite į šaldytuvą nakčiai.
  8. Prieš patiekdami, aštriu plonu peiliu apipjaukite indelio kraštą ir išverskite kremą į lėkštelę.
Recipe Notes

SKONIAI: man labai patinka klasikinis vanilinis kremas, bet galite keisti vanilę tirpia kava, šlakeliu romo, bananu, kalėdinių meduolių prieskoniais, apelsinių žievelėmis - viskas priklauso nuo jūsų skonio ir fantazijos.

Share this Recipe

Apie knygą iš pavadinimo: Alessandro Baricco rašo pačias gražiausias knygas. Jos lengvos, graudžios iki ašarų, dažnai be įmantraus siužeto, bet kartu labai gilios ir sudėtingos. Mano italų nepakankamai gera, tad labai džiaugiuosi vertėjos Ingos Tuliševskaitės darbu, ji puikiai atskleidžia Baricco pasaulį ir savitą stilių. Jis burtinininkas, užburiantis žodžiais. Ne visiems mano skaitantiems draugams jis patinka, bet juk gyvenime pasitaiko ir tokių, kuriems crème caramel atrodo kaip labai paprastas ir eilinis desertas:) Žymiausios A.Baricco knygos yra „Šilkas“ ir „Novečentas“, abi puikios, bet šiandien galvoje labai įstrigo „Jūra vandenynas“. Tokia iš pradžių padrika, keista, kupina neišssipildžiusių svajonių knyga. Visiškai, kaip tikras gyvenimas:) Palieku jus su keliomis citatomis:

Čia jūros krantas. Nei sausuma, nei jūra. Vieta, kurios nėra.

Kartais moterys pasielgia taip, kad negali jų suprasti. Galėtum bandyti visą gyvenimą, bet niekada nepasiektum tokio lengvumo, kokį jos kartais turi. Jos lengvos viduje. Viduje.

Kaip būtų gražu, jei į kiekvieną mūsų laukiančią jūrą tekėtų mums skirta upė. Ir atsirastų kas nors – tėvas, mylimasis, kas nors – kas paimtų mus už rankos, surastų tą upę – įsivaizduotų ją, sugalvotų – ir paleistų mus jos tėkme, paleistų švelniai, kaip tariamas vienas vienintelis žodis, sudie. Tai būtų tikrai nuostabu. Gyvenimas būtų saldus, kiekvienas gyvenimas. Daiktai neskaudintų, jie artėtų nešami srovės, galėtum juos pirma pamatyti, paskui paliesti ir tik vėliau leisti jiems paliesti tave. Galėtum jaustis sužeidžiamasNumirti. Nesvarbu. Viskas būtų žmogiška. Pakaktų kieno nors vaizduotės – tėvo, mylimojo, kieno nors. Jis mokėtų sugalvoti kelią, čia, per tylą, per šį kraštą, kuris nenori kalbėti. Švelnų ir gražų kelią. Kelią nuo čia iki pat jūros.



3 thoughts on “Jūra vandenynas // Crème caramel”

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *