Išsipildo svajonės laiku // Sūrpyragio kvadratėliai

Kartais planai ima ir pasikeičia.

Aš tikėjau, kad mano rudeninės atostogos bus paprastutės – chill grill, taip sakant. Šiek tiek lietuviško pajūrio, kuris liepą mane užbūrė labiau nei tikėjausi, ir kuris man vis dar sapnuose vaidenasi. Netikėtos kelionės aplink Vilnių – kai rytą nubundi, bedi į žemėlapį, ir pasirenki nuotykį. Keletas ramių popiečių namuose. Ir žvelk, angele,– jau dvi savaitės prasirideno, ir grįžtame prie senųjų įpročių, backlogų ir roadmapų, dviračių, kol oras geras, ir vakarų su Frenku, kai kiek mažiau.

O tada atsitinka penktadienis. Akys žiba, žandai kaista, kalbame gyvenimus, aš smalsiai maigau rausvai violetinę programėlę. Purtau ryžus kirpčius. Taip pasisėjusias keistas mintis šiek tiek pabarstau gūglo fėjų dulkėm, palaistau žalia arbata, ir jau jaučiu, kaip skrydžio bilietai rangosi mano virtualioj kišenėj. Nuotrauka po nuotraukos, idėja po idėjos krūtinėj kyla toks seniai pamirštas virpulys. Net nesitikėjau, kad kelių dienų penki šimtai kilometrų į pietvakarius lauksiu taip, tarsi tai būtų trys savaitės Balyje. Svarbiausia įžvelgti stebuklą paprastuose dalykuose, ar ne?


Kartais planai ima ir pasikeičia.

Šiandien planavau pasidalinti sausainiais pagal jaukiąją Ch. Tosi, tačiau mindama namo užuodžiau pro atvirą pirmą aukšto langą besirangantį varškės pyrago kvapą. Tada tik op! – apsisukau ant kulniuko ir iš archyvų išsitraukiau kai ką puikaus.

Šie sūrpyragio kvadratėliai – dar vienas iš tų mano kišenėj gulinčių stebuklų, kuriuos kepu užsimerkusi, kaip ir apdainuotuosius avižinius sausainius. Seniai seniai, dar penktoj kepykloj, rašiau: <…> Kas įdomiausia, net man jis per tiek sykių nenusibodo, o tai jau, žinokite, kažkas. Na, aišku, ir tai, kad pagaminamas per dešimtį minučių <…>, o produktų yra artimiausioje parduotuvėje <…>; be to, ne per saldus, maloniai kreminis IR trapus, toks tarp žiemos ir pavasario. 

Po kiekvienu žodžiu vis dar rašau approved by TPM – tiesą sakant, tai yra receptas, kurio manęs kolegos klausia dažniausiai, ir kurį siūlau proaktyviai kaip na tikrai tikrai nesudėtingą, bet supergerą.


Muzikiniai kontekstai.


Spausdinti
Sūrpyragio kvadratėliai
Šaltinis - Bakerita, tik į pagrindą nebėriau papildomo cukraus.
Sūrpyragio kvadratėliai
Course desertai
Servings
kvadratėlių
Ingredients
Pagrindui
Įdarui
Papuošimui
Course desertai
Servings
kvadratėlių
Ingredients
Pagrindui
Įdarui
Papuošimui
Sūrpyragio kvadratėliai
Instructions
Pagrindas
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros. 20 cm kvadratinę formą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Sausainius sutrupinkite iki miltų. Įmaišykite druską, cinamoną, ištirpdytą sviestą. Maišykite, kol masė taps panaši į šlapią smėlį. Suberkite trupinius į formą, tolygiai paskirstykite ir suspauskite. Kepkite 8-10 minučių, kol pagrindas vos paruduos.
  3. Formą išimkite iš orkaitės ir ją pravėsinkite iki 160°C temperatūros.
Įdaras
  1. Kol pagrindas vėsta, paruoškite įdarą: gerai išmaišykite visus jam skirtus produktus. Supilkite įdarą ant iškepusio pagrindo.
  2. Kepkite apie 20-25 minutes. Kepinio vidurys, pajudinus formą, turėtų šiek tiek drebėti, o kraštai - būti tvirtesni. Palikite vėsti pravertoje orkaitėje, paskiau – kambaryje.
Puošimas ir tiekimas
  1. Išlydykite šokoladą ir juo puoškite kepinio viršų.
  2. Laikykite šaltai bent 3 valandas, o geriausia - pernakt. Supjaustykite ir tiekite.
Recipe Notes

Šiam receptui tiks bet kokie mėgstami paprasti sausainiai - vaniliniai, šokoladiniai, su aguonomis. Man skaniausia su klevų sirupo skonio Selga. Jei naudojate ne paprastus kvadratinius sausainius, o, pavyzdžiui, avižinius, gali tekti mažinti sviesto kiekį - teks taikyti iš akies.

Share this Recipe


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *