Christina Tosi man patiko jau seniai – tiek jos požiūris; tiek, žinoma, desertai, kurie atrodė taip, tarsi po sprogimo virtuvėje spintelių turinys tik OP! ir sukrito į dubenį, o paskiau OP! ir į orkaitę. Mane masina jos šimtai tekstūrų ir vis kitoks skonis kiekviename kąsnyje. Man gražūs jos nuogi tortai, kuriems prisiruošti reikia geros savaitės – taip kepimas tampa dar ilgesne, dar šaunesne meditacija.
Esu išbandžiusi keletą jos receptų — vieni patiko labiau, kitus kiek patobulinčiau. Tiesą sakant, man sunkoka prisiruošti jos desertams – jau vien dėl to, kad kartais, į juos pažvelgus, net dantis suskausta. Ir čia net nekalbu apie kaltę ar kaliorijas — tiesiog nemėgstu per saldaus maisto. Kita vertus, tiesiog brūkštelti cukraus lauk nevalia, mat jis groja ne tik skonyje, ne tik saldume, bet ir tekstūroj ir kituose dalykuose. YPAČ tokiems pyragams kaip minėtasis Crack Pie, kur visas įdaras ir yra cukrus, cukrus, cukrus. Ir truputis grietinėlės.
Bet galų gale, pasikvietusi žvėres rytinės arbatos ir simboliškų įkurtuvių, pašoviau orkaitėn šiuos sausainius. Man patiko — jau vien dėl to, kad everything but the kitchen sink yra viena mano mėgstamiausių sausainių rūšių. Kitam sykiui pasirinkčiau kokius kitus Momofuku sausainius – bene visi jie seka tą patį tešlos ruošimo metodą, tad šią gardžiąją dalį išsaugočiau. O gal ir šiuos pačius, tik savo užkandžių spintelę iš kitos pusės purtyčiau — ooo, kokios erdvės improvizacijoms!


Servings | sausainių |
- 190 g sausainių geriausia - Graham crackers
- 20 g pieno miltelių
- 25 g cukraus
- 3 g druskos rupios
- 55 g sviesto
- 55 g plakamosios grietinėlės
- 225 g sviesto kambario temperatūros
- 100 g cukraus
- 85 g sausainių trupinių
- 3.5 g kepimo miltelių
- 75 g rudojo cukraus
- 50 g gliukozės
- 1 kiaušinis
- 2 g vanilės ekstrakto
- 225 g miltų
- 4 g druskos rupios
- 100 g juodo šokolado kapoto
- 100 g karamelinio šokolado kapoto
- 20 g stambių avižinių dribsnių
- 20 g smulkių avižinių dribsnių
- 5 g maltos kavos
- 50 g bulvių traškučių
- 50 g mini restainiukų "Pretzel"
Ingredients Sausainių trupiniai
Sausainiai
| ![]() |
- Virtuviniame kombaine sutrinkite sausainius iki miltų. Suberkite pieno miltelius, cukrų, druską, ir išmaišykite. Perpilkite į didesnį dubenį.
- Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir leiskite jam pravėsti. Įmaišykite grietinėlę. Supilkite šį mišinį ant paruoštų trupinių ir išmaišykite - trupinius suspaudus saujoje, suformuotas gumulėlis turėtų išlaikyti savo formą. Jei masė nepakankamai drėgna, įmaišykite dar 14-25g tirpinto sviesto.
- Į virtuvinio kombaino indą sudėkite sviestą, abiejų rūšių cukrų ir gliukozę. Maišymo antgaliu plakite 2-3 minutes, pasirinkę vidutiniškai didelį greitį. Mentele nuimkite sviestą nuo indo kraštų, sudėkite kiaušinius ir vanilės ekstraktą. Plakite dar 7-8 minutes.
- Sumažinkite plaktuvo greitį iki minimalaus. Sudėkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Maišykite ne ilgiau nei 1 minutę - tik tol, kol susiformuos tešla. Mentele nuimkite tešlą nuo indo kraštų.
- Vis dar lėtai maišydami, suberkite abiejų rūšių šokolado gabalėlius, sausainių trupinius, abiejų rūšių avižas, kavą. Maišykite apie 30 sekundžių. Galiausiai suberkite bulvių traškučius ir riestainiukus ir maišykite toliau, kol jie pasiskirstys tešloje. Stenkitės maišyti kuo trumpiau, kad iki galo nesusmulkintumėte traškučių ar riestainiukų.
- Formuokite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos - tai patogiausia padaryti ledų šaukštu (~70 ml) ar matavimo indeliu. Spustelėkite sausainių paviršių, kad jie šiek tiek suplokštėtų. Tarp sausainių palikite kiek įmanoma didesnius tarpus (bent 7-10 cm), mat jie plėsis. Skardą įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent 1 valandai.
- Orkaitę įkaitinkite iki 190°C temperatūros.
- Kepkite 13 minučių. Sausainiai išsipūs, suskilinės ir išsiplės į šalis. Iškepę sausainiai turėtų būti vos parudę ties pakraščiais, tačiau vis dar skaisčiai geltoni centre. Jei tokie dar nėra - kepkite kelias papildomas minutes.
- Prieš nuimdami sausainius nuo skardos, leiskite jiems visiškai atvėsti - tik iškepę sausainiai itin minkšti.
Sausainių trupiniai. Paruoštus sausainių trupinius galite naudoti kaip pyrago pagrindą (jį lengviausiai suformuosite tik paruošę trupinius), valgyti vienus, berti ant jogurto, ledų. Sandariame inde trupinius galite laikyti iki savaitės kambario temperatūroje ar iki mėnesio - šaldytuve ar šaldiklyje.
Sausainiai. Suformuoti, bet nekepti sausainiai šaldytuve gali stovėti iki 1 savaitės. Sandariame inde iškeptus sausainius galite laikyti 5 dienas kambario temperatūroje ar iki mėnesio - šaldiklyje.