I’m a sucker for your sultry sins // Komposto dėželės sausainiai

Ir išties – „viskas priklauso nuo požiūrio“. Juk liepos mėnesį čia, Nidoje, saulė glostė nuogus dilbius ir blauzdas. O vasara atrodė kiek pavėlavusi į savo pačios vakarėlį  tad buvau tikra, kad atsliūkinusi rugsėjo pradžioje dar nutversiu ją, nieko nenutuokiančią, už skverno.
Nepavyko. Vietoj to gatvėse, pėščiųjų takuose ir miško takeliuose prasilenkiu su visų pasaulio spalvų celofaniniais nykštukais. Regis, dėdė Rudenėlis ir juos iš pasalų užpuolė.
Pakeliui čia norėjos liūdėt. Na, ar už tokią Lietuvą mes kovojom? Prisiekiau sau, kad kitąmet nujautikraitikrai paklausysiu Justės ir rudenį atostogausiu pietuose, o žavųjį mūsų pajūrį su jo kvapais, augmenija, kopom ir mūša paliksiu tik šilčiausioms tikros tikros vasaros dienoms.
Prisiekiau, o tada pamilau Nidą dar keliom rieškučiom labiau.
Per tas šešias dienas mano kūnas pritvinko jos švelniai sūrios melancholijos – to baugščiai laukiamo rudens prieskonio. Šis, regis, amžinas pilkumas, klykiančios žuvėdros, krantan besiplakančios bangos man susuko galvą ir atsisako ją paleist, ir dabar mano širdies dūžiai yra marių mūša yra mano širdies dūžiai.
Nida, nežinau, kaip čia išėjo, nes man žadėjai saulę, mėlyną jūrą ir knygas, šildantis kopose, o gavau niekad neišdžiūstančius sportbačius ir keturis sluoksnius drabužių. Nida, aš suvis labiausiai nesuprantu, kodėl su kiekviena tavo vandenų banga man vis labiau rėžies į širdį – nesuprantu, o tu ir neaiškini, tik dar stipriau spusteli per pečius, per krūtinę. Ir šypsais nelyg sąmokslininkė, nes puikiai žinai, kad nuo tavęs jau ne(be)pabėgsiu.
Nida savo bucais išvanojo visus mano lūkesčius, ir pasilikau akistatoj su tuo, ką iš tos kitokios situacijos pasigaminsiu. Pasigaminau. Ir tai ir yra šių atostogų pamoka – tokia, kokias labiausiai mėgstu.


Christina Tosi man patiko jau seniai – tiek jos požiūris; tiek, žinoma, desertai, kurie atrodė taip, tarsi po sprogimo virtuvėje spintelių turinys tik OP! ir sukrito į dubenį, o paskiau OP! ir į orkaitę. Mane masina jos šimtai tekstūrų ir vis kitoks skonis kiekviename kąsnyje. Man gražūs jos nuogi tortai, kuriems prisiruošti reikia geros savaitės – taip kepimas tampa dar ilgesne, dar šaunesne meditacija.

Esu išbandžiusi keletą jos receptų — vieni patiko labiau, kitus kiek patobulinčiau. Tiesą sakant, man sunkoka prisiruošti jos desertams – jau vien dėl to, kad kartais, į juos pažvelgus, net dantis suskausta. Ir čia net nekalbu apie kaltę ar kaliorijas — tiesiog nemėgstu per saldaus maisto. Kita vertus, tiesiog brūkštelti cukraus lauk nevalia, mat jis groja ne tik skonyje, ne tik saldume, bet ir tekstūroj ir kituose dalykuose. YPAČ tokiems pyragams kaip minėtasis Crack Pie, kur visas įdaras ir yra cukrus, cukrus, cukrus. Ir truputis grietinėlės.

Bet galų gale, pasikvietusi žvėres rytinės arbatos ir simboliškų įkurtuvių, pašoviau orkaitėn šiuos sausainius. Man patiko — jau vien dėl to, kad everything but the kitchen sink yra viena mano mėgstamiausių sausainių rūšių. Kitam sykiui pasirinkčiau kokius kitus Momofuku sausainius – bene visi jie seka tą patį tešlos ruošimo metodą, tad šią gardžiąją dalį išsaugočiau. O gal ir šiuos pačius, tik savo užkandžių spintelę iš kitos pusės purtyčiau — ooo, kokios erdvės improvizacijoms!


Muzikiniai kontekstai.

Spausdinti
Komposto dėželės sausainiai
Šaltinis: Momofuku Milk Bar. Mano pakeitimai: perpus mažinau abiejų rūšių cukraus, sodą keičiau kepimo milteliais, šiek tiek pažaidžiau su priedais.
Komposto dėželės sausainiai
Servings
sausainių
Ingredients
Sausainių trupiniai
Servings
sausainių
Ingredients
Sausainių trupiniai
Komposto dėželės sausainiai
Instructions
Sausainių trupiniai
  1. Virtuviniame kombaine sutrinkite sausainius iki miltų. Suberkite pieno miltelius, cukrų, druską, ir išmaišykite. Perpilkite į didesnį dubenį.
  2. Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir leiskite jam pravėsti. Įmaišykite grietinėlę. Supilkite šį mišinį ant paruoštų trupinių ir išmaišykite - trupinius suspaudus saujoje, suformuotas gumulėlis turėtų išlaikyti savo formą. Jei masė nepakankamai drėgna, įmaišykite dar 14-25g tirpinto sviesto.
Sausainiai
  1. Į virtuvinio kombaino indą sudėkite sviestą, abiejų rūšių cukrų ir gliukozę. Maišymo antgaliu plakite 2-3 minutes, pasirinkę vidutiniškai didelį greitį. Mentele nuimkite sviestą nuo indo kraštų, sudėkite kiaušinius ir vanilės ekstraktą. Plakite dar 7-8 minutes.
  2. Sumažinkite plaktuvo greitį iki minimalaus. Sudėkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Maišykite ne ilgiau nei 1 minutę - tik tol, kol susiformuos tešla. Mentele nuimkite tešlą nuo indo kraštų.
  3. Vis dar lėtai maišydami, suberkite abiejų rūšių šokolado gabalėlius, sausainių trupinius, abiejų rūšių avižas, kavą. Maišykite apie 30 sekundžių. Galiausiai suberkite bulvių traškučius ir riestainiukus ir maišykite toliau, kol jie pasiskirstys tešloje. Stenkitės maišyti kuo trumpiau, kad iki galo nesusmulkintumėte traškučių ar riestainiukų.
  4. Formuokite sausainius ant kepimo popieriumi išklotos skardos - tai patogiausia padaryti ledų šaukštu (~70 ml) ar matavimo indeliu. Spustelėkite sausainių paviršių, kad jie šiek tiek suplokštėtų. Tarp sausainių palikite kiek įmanoma didesnius tarpus (bent 7-10 cm), mat jie plėsis. Skardą įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent 1 valandai.
  5. Orkaitę įkaitinkite iki 190°C temperatūros.
  6. Kepkite 13 minučių. Sausainiai išsipūs, suskilinės ir išsiplės į šalis. Iškepę sausainiai turėtų būti vos parudę ties pakraščiais, tačiau vis dar skaisčiai geltoni centre. Jei tokie dar nėra - kepkite kelias papildomas minutes.
  7. Prieš nuimdami sausainius nuo skardos, leiskite jiems visiškai atvėsti - tik iškepę sausainiai itin minkšti.
Recipe Notes

Sausainių trupiniai. Paruoštus sausainių trupinius galite naudoti kaip pyrago pagrindą (jį lengviausiai suformuosite tik paruošę trupinius), valgyti vienus, berti ant jogurto, ledų. Sandariame inde trupinius galite laikyti iki savaitės kambario temperatūroje ar iki mėnesio - šaldytuve ar šaldiklyje.

Sausainiai. Suformuoti, bet nekepti sausainiai šaldytuve gali stovėti iki 1 savaitės. Sandariame inde iškeptus sausainius galite laikyti 5 dienas kambario temperatūroje ar iki mėnesio - šaldiklyje.

Share this Recipe


Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *