Have you ever been free // Šokoladinio muso ir vyšnių tortas

Nebesuprantu – ar čia mano norai tokie paprasti, ar man tiesiog sekasi, ir su amžiumi visa, kas anksčiau atrodė taip Sudėtinga, Sunku ir Suplanuotina, einasi paprasčiau – lyg per (riešutų) sviestą. Dar puikiai atsimenu kaip prieš kokį dešimtmetį, kai su tėvais ruošėmės važiuoti Norvegijon, paskutinę naktį vėlinausi, savo grotuvėlin bandydama sugrūsti visa muziką, kurios tik galėčiau panorėti. Kitąsyk, nors Bratislavoje turėjau tik pusvalandį, susiradau tiek Pačių Pačiausių kavinių, kad visas jas turbūt savaitę lankyčiau. Man reikėjo suplanuot kiekvieną akimirką – kaip gi kitaip žinosiu, kad keliauju teisingai, ir koks siaubas ištiktų, jei suvokčiau, kad praleidau kažkurį iš privalomųjų punktų!

O tada, tada pradėjau skubėti čia ir dabar. Ir nejučia vieną, kitą, penktą sykį pagaunu save pasiruošusią tik tiek, kiek pakankama,– įsiregistruoju į skrydį; parsisiunčiu į telefoną Berlyno žemėlapius, kuriems interneto ryšio nereikia; sužinau, kad egzistuoja savaitinis bilietas. Nežinau, kur vakarieniausime penktadienį, ir A. pasiūlius „shawarmos ar falafelių?“, palinksiu — žinoma.

Ir žinote ką? Tai išlaisvina. Ir po šaukštą, po stiklinę pripildo krūtinę žinojimo, kad nėr kur skubėt. Kad, jei tik norėsis, grįšiu. Ir neišragautus ledus išmeginsiu kitąsyk, ir neaplankytus turgus, ir nenugulėtus parkus. Tas kelioninis atsipalaidavimas persiduoda: jei nespėsiu šįmet pašmirinėti Lietuvoj — spėsiu kitąmet. Jei šįsyk neturiu ūpo Naujiems Tortams mąstyti – ką jau čia, greitosiomis pažongliruosiu pažįstamais skoniais ir tekstūromis. Reikėjo kirptis kitaip? Po mėnesio vėl sėsiu į savo mieliausios kirpėjos kėdę. Tada apkabinu save per pečius, paglostau kreivai nugulėtus kirpčiukus, o galinio vaizdo veidrodėly matau sūrią ašarą braukiantį ir languota skėpetėle mojantį ponaitį Perfekcionizmą.


Šis tortas – itin paprastas (jokių mandrų įdarų!) – tik musas, vyšnios ir šokoladinis biskvitas. Labas, klasika! Ir iš to paprastumo, iš to numanomo tekstūrų ir skonių įvairovės stygiaus maniau, kad na ne, jis per greitas ir per paprastas, kad būtų geras.

Tai žinot ką? Klydau. Kai reikia greitai (t.y., prancūzo per vieną jau-ir-taip-užimtą vakarą) – labai verta, ir tas tvirtas biskvitas, pūkinis musas ir minkštos sproginėjančios vyšnios duoda pakankamai džiaugsmo receptoriams. Beje, ši glazūra ypač skani — iš esmės, tikras šokoladinis ganašas. Tik turėkite omeny, jog ji pusiau matinė — tad jei norite kažko įspūdingai blizgaus, naudokite tradicinę veidrodinę glazūrą.

Spausdinti
Šokoladinio muso ir vyšnių tortas
Šaltinis: Pasiune Pentru Bucatarie. Mano pakeitimai: sumažinau cukraus kiekį muse.
Servings
cm tortas
Ingredients
Kakavinis biskvitas
Ganašo glazūra
Servings
cm tortas
Ingredients
Kakavinis biskvitas
Ganašo glazūra
Instructions
Biskvitas
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180C.
  2. Virtuviniame kombaine plakite kiaušinius su cukrumi, kol tūris padidės 3 kartus. Palengva, nuolat plakdami, supilkite ištirpintą sviestą.
  3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kakavą ir druską. Įsijokite juos į plakinį ir palengva įmaišykite.
  4. Supilkite į kepimo popieriumi išklotą 18 cm skersmens formą ir išlyginkite. Kepkite 12-25 minučių. Ar biskvitas iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Išimkite iš skardos ir atvėsinkite.
Musas
  1. Užmerkite želatinos lapeilius šaltame vandenyje.
  2. Trynius plakite su cukrumi, kol šis ištirps. Kaitinkite vandens vonelėje, kol mišinys sutirštės – jei kremą pamaišysite šaukštu, o tada per šio nugarėlę perbrauksite pirštu, likęs takelis turi nesubėgti.
  3. Nuimkite kremą nuo kaitros ir sudėkite sukapotą šokoladą. Gerai išmaišykite. Želatinos lapelius nuspauskite ir įmaišykite į šokoladinį kremą. Išplakite rankiniu trintuvu. Kremą uždenkite maistine plėvele į kontaktą ir leiskite atvėsti iki kambario temperatūros.
  4. Kai kremas jau bus atvėsęs, išplakite grietinėlę iki pusės standumo. Įmaišykite grietinėlę į kremą.
Torto surinkimas
  1. Nuvarvinkite vyšnias ir sumaišykite jas su vyšnių likeriu.
  2. 20 cm skersmens kepimo formos dugną išklokite maistine plėvele, o šonus – acetatine plėvele. Jei turite konditerinį žiedą, jį padėkite ant lygaus maistine plėvele aptraukto paviršiaus, o šonus taip pat išklokite acetatine juostele.
  3. Supilkite apie pusę šokoladinio muso. Visą paviršių apibarstykite vyšniomis, o ant jų supilkite likusį musą. Galiausiai ant viršaus dėkite biskvito skritulį ir spustelkite, kad jo dugnas būtų beveik lygus su musu.
  4. Įdėkite tortą į šaldiklį ir šaldykite pernakt (ar bent 6 valandas).
Glazūra
  1. Užmerkite želatinos lapeilius šaltame vandenyje.
  2. Mažame prikaistuvyje pakaitinkite grietinėlę ir pieną. Supilkite ant kapoto šokolado ir išmaišykite. Įmaišykite sviestą. Sudėkite nuspaustą želatiną ir masę išplakite rankiniu trintuvu.
  3. Užcdenkite maistine plėvele į kontaktą ir leiskite atvėsti. Geriausia glazūrą palikti pernakt.
Glazūravimas ir puošimas
  1. Kitą dieną glazūruokite ir puoškite tortą. Kepimo skardą išklokite maistine plėvele – taip lengviau surinksite nutekėjusią glazūrą. Ant skardos dėkite groteles.
  2. Glazūrą pakaitinkite iki 32-35C. išimkite tortą iš šaldiklio, nuimkite plėvelę ir padėkite jį ant grotelių.
  3. Pradėdami nuo centro, pilkite glazūrą ant torto ir leiskite jai nubėgti. Puoškite, kaip tik norisi.
  4. Palikite tortą šaldytuve galutinai atšilti.
Share this Recipe

Related Posts

You push and pull like a magnet do // Tortas Riviera

Juodvi, mano mielosios lapės, pargrįžo – pasakojo apie cukinijų (ne)mylėtojus ir adrenalino varomus ratus. O man, tiek laiko gniaužusiai žodžius, jie dabar puikiai stringa galugerkly — ar net kiek giliau. Kai kasdienėj kasdienybėj žingsnius dėlioju vis tvirčiau (nes I am as amazed as any other […]

Nekeptas juodųjų serbentų putėsių tortas

Mano tortai visada būna tokie tiap liap šachar makar, jei suprantate, ką turiu omenyje. Aukštoji konditerija, kur reikia matuoti gramais, būti itin tiksliam, gaminti daug skirtingų sluoksnių ir visokia kitokia magija, manęs niekada neviliojo. Skanu valgyti, bet neturiu aš tiek laiko, kad pati imčiau namie […]



5 thoughts on “Have you ever been free // Šokoladinio muso ir vyšnių tortas”

  • Sveika, Jule,

    labai labai gaila, kad dingo tapo puslapio kepykla nr. 5 receptai. Ieškojau šiandien vieno torto recepto – lygtais juodasis princas.. bet taip pat su biskvitu ir musu. Ir nebekrauna.. (( Pabandysiu pagal šį receptą pagamint.. jie kiek tai panašūs. Ačiū.

    Linkėjimai,
    Sigita

    • Sveika, Sigita,
      Puslapio receptai vis dar yra, tiesiog pasikeitus adresui nuorodos nebeveikia :} Bet smagu, kad ten vis dar apsilankai — o jei kokio recepto nerandi, drąsiai sakyk. Kai kuriuos iš jų vieną po kito perkeliu — tad žinodama, kurių ieškoma, lengviau atsirinksiu, kurie verti įšokti ir į MŽ.
      O tavo minėtas Pieniško šokolado muso tortas yra čia.

      P.S. Žinai? Tuo pačiu sutvarkiau ir nuorodas — dabar turėtų pavykti rasti visus senuosius receptus :}

  • Sveika,

    ačiū. ) Tą vakarą aš supratau, kad problema slypi ir naršyklėje – per Safarį nieko nekrauna, o Firefoxas viską krauna..

    Dabar gaminau jūsų siūlomą pomidorų pyragą..

    P.S. Tavo, Jule, labai gražūs receptai – po tokių literatūrinių įžangų viskas labai skanu, ką gamini.

    • Kaip įdomu! Net nebūčiau pagalvojusi, kad paprastas puslapis be jokių fejerverkų sunkiai krautųsi per tokią populiarią naršyklę. Išmėginsiu ;}

      Ir labai ačiū už komplimentus – nagi tikrai glosto širdelę. Ir rašyt drąsiau! :}

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *