The Departure // Grietinėlės pyragas

Šiais rytais, išsivertusi iš lovos, sykiais imu abejoti, ar verta kelti roletus – su tamsa išeinu, su tamsa grįžtu. Tik jaukioji palangės trijulė – miulenbekija, sanseverija ir dracena – primena, kad namai alsuoja net ir tada, kai mano ten tik kvapas telikęs. Gūžteliu pečiais. Atsidūstu. Timpteliu virvelę žemyn. Įsispyrusi į minkštas šlepetes, nusvyruoju virtuvėn; pora stiklinių vandens, ir akys galiausiai atsimerkia. Mano rytai lengvi.

Nedrąsu pripažinti, bet kartais užsimerkusi bėgu iš dabar. Užsimerkiu – ir man regisi, jog vėl aušta tie palaimingi žiemos rytai, kai pro langą žvelgiu į baltus, pilkus ir juodus medžių ritmus. Man regisi, jog vėl šviečia saulė. Atrodo, aš rami, ir man priklauso visas Vilniaus laikas.

Dar nedrąsiau užsiminti, jog sykiais užsimerkusi bėgu iš čia. Užsimerkiu – ir mano basos pėdos mina žemę, mina žolę, jos veda, sukasi, šokčioja, o iš paskos mano pėdoms seka mano keliai, kelius vejasi klubai, ir iš jų banga paslanksteliui keliauja aukštyn. Arba užsimerkiu – ir mane apsupa pilki Paryžiaus patalai, o šiurpuliukai, išgirdus tą kalbą, ima šokčioti užausy ir vilnija per kaklą, pečius, žastus, dilbius – iki pat pastelinėm spalvom nuspalvotų pirštų galiukų.

O jei savaitgalį pasikviečiu save į pasimatymą, jaučiu, jog ten, po mano delnu, į šiaurės rytus nuo skrandžio, kažkas burbuliuoja. Galbūt vieną dieną – kai, kaip sako jogos mokytoja, būsiu pasiruošusi ir išmoksiu sukti kaklą – jau galėsiu priglausti prie savęs ausį ir apčiuopti, kokios temperatūros tas sirupas.


Kai tik Lina paskelbė lapkričio mėnesio iššūkį, tiksliai žinojau, kokį „Kiaunės reikaliukų“ receptą rinksiuosi. Šį grietinėlės pyragą išbandžiau jau prieš kelerius metus. Kaip Lina ir pasakoja, jis pasižymi visom geriausiom šimtąsyk kartotinų receptų savybėmis: „nedaug darbo, bet efektingas ir skanutėlis rezultatas. <..> Rezultatas puikus! Tik 5 ingredientai, 15 min. darbo ir ant stalo puikiausias desertas“.

Kaip ir Linos bičiuliai, mano šeima (o šįsyk – ir kolegos) buvo įsitikinę, kad čia įsimaišęs ir gabaliokas kitas grietinėlės sūrio. Todėl jį visiems pristačiau kaip cheater’s cheesecake – gudročiaus sūrio pyragą.


Muzikiniai kontekstai.

Spausdinti
Grietinėlės pyragas
Labai greitas, nuostabios tekstūros - tikras laimėtojas darbo dienų šventėms. Šaltinis: Kiaunės reikaliukai, senasis Linos tinklaraštis.
Grietinėlės pyragas
Servings
porcijos
Ingredients
Servings
porcijos
Ingredients
Grietinėlės pyragas
Instructions
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. 18 cm kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Sausainius virtuviniu kombainu sutrupinkite iki visiškų trupinių. Suberkite kakavą ir vėl gerai išmaišykite.
  3. Sviestą ištirpinkite ir įmaišykite į sausainių trupinius. Gautą masę suberkite į paruoštą formą. Paskleiskite vienodu sluoksniu per visą pagrindą, suformuokite poros cm aukščio kraštelius.
  4. Grietinėlę mikseriu išplakite iki standumo, Kitame dubenėlyje sumaišykite kondensuotą pieną su citrinos sultimis. Į šią masę atsargiai, nuolat sukdami dubenį, įmaišykite grietinėlę.
  5. Įdarą supilkite į paruoštą pyrago pagrindą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10 minučių. Grietinėlės masė truputį sutirštės, bet vis dar kiek judės.
  6. Atvėsinkite pyragą iki kambario temperatūros. Laikykite šaltai pernakt.
Share this Recipe

Related Posts

Idziemy dalej a w oddali // Trupininis pyragas su obuoliais ir maskarpone

~ Dienoraštis, 2017.09.23 ~ Šie metai man gausūs –gausūs naujų kraštų, simpatijų, atradimų, pokyčių; apkalbėtų ir dar ne. „Kodėl Varšuva?“- manęs klausia. Gi atsakymas paprastas kaip obuolių pyragas iš stiklinės-miltų-stiklinės-cukraus: patogūs bilietai – teisingom dienom už šyptelt priverčiančią kainą. Tačiau kai manęs mieste vaikinas su […]

Sluoksniuotas obuolių pyragas

Nauja kategorija mūsų tinklaraštyje – mėnesio iššūkis. Pagalvojome su Asta ir Jule, kad kartais užsisukam savo rutinose ir reikia paskatinimo naujiems dalykams ir įkvėpimams. Apie tai mėnesio iššūkiai – ieškosim įkvėpimo paprastuose dalykuose, bandysim pažvelgti į juos naujai. Tarkim šį mėnesį kepam obuolių pyragus. Tikriausiai […]



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *