Galvoj jau turiu susidėliojusi niekad nenuviliantį savo torto struktūros standartą — tokį paprastą ir gražų. Mano mėgstamiausia euristika. Tik — kaip euristikai ir priklauso — niekas nesakė, kad šis mano go to variantas sukinėjasi tuose pačiuose baruose kaip ir optimalumas.
Kartais užkliūnu už receptų, kurių šaunumo negaliu patikėti. Žinote, “oi, įprasti skonių deriniai, oi, mažiau nei nˆk ingredientų, oi”. Bet kažkas sužaibuoja, ir visgi juos pagaminu. Tada sėdžiu, rūkau ir raukausi, vos begaliu atsipeikėti, ir savo tarpupirščiuose ieškau atsakymų – kaip čia taip išeina, kad ne visada reikia išrasti raketą, norint užsikabinti šauniausio torto medalį?
Aš mėgstu greitutėlius receptus – ne veltui ir tagą tam atskirą turim. Džiaugiuosi, kai net pargrįžusi namo su tamsa (o dabar, pastebėjot, jau vėlai temsta!) dar spėju sumarmalioti kokį džiuginantį skanuką. Tačiau tai, kas mane veža labiausiai,- daugiasluoksniai, kurie sykiais gaminimo džiaugsmo teikia kone visą savaitę. Ir tortai, ir pyragaičiai, ir saldainiai.
Prisipažinsiu – pastaruoju metu skaitau gerokai mažiau tinklaraščių, seku kone tik tuos žmones, kuriuos jau ir gyvai esu sutikusi. Bet štai pernai atradau Aliną, ir mano kompleksiškumo ieškanti konditerinė širdelė ėmė smagiausias dainas dainuoti. Užsukit, jei ir jums krūtinėj kaži kas virpa, pamačius receptą, kur pirmiausia reikia išvardyti jo sudedamąsias dalis, o tik tada – kiekvienos iš jų ingredientus.
Kaip minėjau anksčiau, šis receptas nėra raketų mokslas. Tačiau paragausit, ir galvoj sprogs, rimtai. Jame pakanka ir skirtingų tekstūrų, ir skonių; tortas ir gaivus, ir švelnus; braškės nenustelbia migdolų, kurie nenustelbia braškių. Beje, šiame torte biskvitą kepame tiesiai ant štroizelio – tai puikus sprendimas, kad pjaunamas tortas nuo traškaus pagrindo neatsiskirtų.

Servings | porcijos |
- 45 g sviesto
- 45 g rudo cukraus
- 0.5 g druskos
- 55 g migdolų miltų
- 45 g miltų
- 20 g baltymų
- 20 g cukraus
- 12.5 g trynių
- 30 g kiaušinių
- 0.25 vanilės ankšties
- 40 g cukraus
- 55 g migdolų miltų
- 12.5 g miltų
- 25 g sviesto išlydyto, pravėsinto
- 6.5 g želatinos lapeliais
- 215 g braškių tyrės
- 5 g mėtų lapelių, šviežių
- 22.5 g cukraus
- 10 g krakmolo
- 120 g grietinėlės
- 0.5 vanilės ankšties
- 45 migdolų
- 2.5 g želatinos lapeliais
- 120 g baltojo šokolado
- 255 g grietinėlės
Ingredients Migdolų streusel
Migdolų biskvitas (Moelleux)
Braškių ir mėtų žėlė
Pieniškas migdolų kremas
| ![]() |
- Visus ingredientus sudėkite į virtuvės kombaino indą ir malkite, kol susiformuos tešla.
- Tešlą sudėkite į kepimo popieriumi išklotą 18 cm skersmens kepimo formą ir, spausdami pirštais, tolygiai paskirstykite. Užšaldykite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 160°C temperatūros. Kepimo formą išimkite iš šaldiklio ir kepkite 15 min. Išimkite ir ataušinkite.
- Orkaitę įkaitinkite iki 160°C.
- Baltymus išplakite su 20 g cukraus iki standžių putų. Tai prancūziškas morengas - štai čia rasite video, kaip jis turėtų atrodyti.
- Trynius, kiaušinius, vanilės sėklas, cukrų, migdolų miltus ir miltus suplakite iki purumo. Įmaišykite sviestą ir morengą.
- Tešlą supilkite ant iškepusio streusel pagrindo, išlyginkite ir pašaukite į orkaitę.
- Kepkite apie 15 min. Išimkite, ataušinkite ir užšaldykite.
- Lediniame vandenyje užmerkite želatinos lapelius.
- Puode sumaišykite tyrę, mėtas, cukrų bei krakmolą ir užvirkite.
- Įmaišykite nuspaustus želatinos lapelius, gerai išmaišykite.
- Žėlė supilkite ant užšaldyto biskvito. Užšaldykite.
- Lediniame vandenyje užmerkite želatinos lapelius. Vanilės ankštį perpjaukite išilgai, išskobkite sėklytes.
- Puode sumaišykite 120 g grietinėlės, vanilės sėklas bei ankštį ir migdolus. Užvirkite ir nuimkite nuo ugnies. Palikite, kad pritrauktų, 20 minučių.
- Nukoškite. Užvirkite dar kartą ir sumaišykite su gerai nuspaustais želatinos lapeliais.
- Užpilkite ant šokolado ir palikite porai minučių pastovėti. Maisto trintuvu sutrinkite iki vientisos masės, supilkite likusią grietinėlę ir vėl gerai išmaišykite.
- Uždenkite maistine plėvele į kontaktą ir palikite nakčiai šaldytuve.
- Kitą dieną išplakite pienišką migdolų kremą iki lengvos kreminės konsistencijos.
- Tris apvalias 20 cm skersmens formas arba žiedus išklokite acetato juosta, o pagrindus aptraukite maistine plėvele.
- Į paruoštą žiedą supilkite pienišką migdolų kremą. Tolygiai jį paskirstykite ir įspauskite į jį užšaldytą įdarą (štroizelį, biskvitą ir žėlė). Užšaldykite (geriausia - bent pernakt).
- Užšaldytą tortą išimkite iš formos ir apipilkite veidrodine glazūra. Papuoškite ir palikite šaldytuve atitirpti (bent 6 valandoms).