And the river flows beneath your skin // Bulviniai piršteliai

Šį sausį kaip niekad mano krūtinę kyloja tikėjimas, jog svarbiausia – įžvelgti stebuklą paprastuose dalykuose. Pats, niekieno nekviestas, jis įsisuko per šnerves, ir dabar daugiau mažiau reguliariais intervalais atpalaiduoja įsitempusius pečius, nurausvina skruostus, akyse žiežirbą įžiebia.

Sniegais nudabintos gatvės, vėlyvo vakaro langų šviesos, patogiausi sportiniai bateliai GYVENIME, džiugiai oranžinis moliūgų risotto, saldesnis miegas ir trys knygos vienu metu — nežinau, priežastis tai ar pasekmė. Tik, tiesą sakant, šitą nežinojimą ramia širdim paleidžiu pro pravertą (ne tik mikroventiliacijai!) virtuvės langą. Ir sėdžiu štai, penkioliktąkart klausausi ramaus pianinošaldikly paslepiu dviejų tortų vidurius, ir net ašarą noris nubraukti — iš to lengvumo, to tvirto žingsnio, to gilaus suvokimo, kaip visgi. Viskas. Yra. Ir. Bus. Tvarkoj.


Aš mėgstu bulves.

There, I said it.

Ir visa savo ryža širdele nesuprantu, kodėl žmones jas išbraukia iš valgiaraščio kaip atseit nesveiką maistą ar kažką. Galbūt sėsti ant meniu, kur šoka tik bulvės-keptos-bulvės-virtos-bulvių-košė-bulvių-piurė-kugelis-vėdarai-cepelinai nėr labai rekomenduojama (nors vienas australas tai padarė — ir, regisi, labai sėkmingai apsikuopė gyvenimą). Betgi ta pati tiesa galiotų ir brokoliams, ir šokoladui, ir lapiniams kopūstams, ir grūdėtai varškei, ir grūdėtai dešrai. Balance is key, mielieji.

O štai ką apie pirštelius rašiau prieš daugelį metų: „Tai štai, apkepti sviestuky piršteliai tampa labai smagiai traškūs išorėje ir minkšti bei purūs viduje. Špinatai šiaip priduoda spalvos (ir geležies duoda atseit!), o padažas, mano kuklia nuomone, irgi labai tinka – pakaitalas jau truputį įgrisusiam grietinės ir sviesto padažėliui, su kuriuo tuos bulvinius paplotėlius ir reikėtų valgyt.
Tiesa, skaičiau, kad vokiečiai tuos Schupfnudeln‘us valgo ir su saldžiais padažais – pavyzdžiui, aguonomis.“


Muzikiniai kontekstai.

Spausdinti
Bulviniai piršteliai su špinatais ir garstyčių padažu
Dar vienas legacy iš senojo tinklaraščio, iš "Debesų".
Bulviniai piršteliai su špinatais ir garstyčių padažu
Servings
Ingredients
Piršteliams
Padažui
Špinatams
Servings
Ingredients
Piršteliams
Padažui
Špinatams
Bulviniai piršteliai su špinatais ir garstyčių padažu
Instructions
Piršteliai
  1. Nepjaustytas bulves išvirkite su lupena arba iškepkite orkaitėje. Pravėsusias nulupkite, sutrinkite bulvių trintuve. Suberkite kitus ingredientus ir truputį paminkykite – svarbu neperminkyti!!
  2. Iš masės formuokite maždaug rodomojo piršto storio pailgas lazdeles.
  3. Keptuvėje išlydykite sviestą su aliejumi ir apkepinkite pirštelius, kol iš visų pusių dailiai apskrus.
Špinatai
  1. Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje su druska, kol suminkštėja. Suberkite plėšytus špinatus arba šaldytų špinatų kubelius, uždenkite ir troškinkite, kol viskas suminkštėja arba kol baigsite gaminti pirštelius ir padažą.
Padažas
  1. Užvirkite sultinį ir supilkite grietinėlę. Nukelkite nuo ugnies, suberkite raudonėlį ir garstyčias. Išmaišykite.
  2. Tiekite pirštelius su dar šiltais špinatais ir padažu.
Share this Recipe

Related Posts

Silva Rerum // Morkų tortas

Šiandien paskutinė vasaros diena. Dar gaudom vėją prie jūros, kadangi Vasara šiemet gudri ir baigiasi penktadienį, taip padovanodama visiems mokinukams papildomą savaitgalį. Bet, nors pirštukai dar beria smėlį, mintys vis dažniau užklysta į mokyklos suolą. Toks ypatingas laikas. Vaikai svajoja apie išsiilgtus draugus ir ką […]

Idziemy dalej a w oddali // Trupininis pyragas su obuoliais ir maskarpone

~ Dienoraštis, 2017.09.23 ~ Šie metai man gausūs –gausūs naujų kraštų, simpatijų, atradimų, pokyčių; apkalbėtų ir dar ne. „Kodėl Varšuva?“- manęs klausia. Gi atsakymas paprastas kaip obuolių pyragas iš stiklinės-miltų-stiklinės-cukraus: patogūs bilietai – teisingom dienom už šyptelt priverčiančią kainą. Tačiau kai manęs mieste vaikinas su […]



Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *